Parlament, președinție Recomandate

Augustin Zegrean, fost judecător constituțional, confirmă: Alegerea lui Iordache este ilegală. Ce spune legea 9 din 1993

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR și candidat pentru funcția de președinte al Consililui Legislativ împotriva lui Florin Iordache, susține că alegerea social-democratului în fruntea Consiliului Legislativ este nelegală, pentru că nu s-a făcut cu votul majorității senatorilor și deputaților.

”Eu am aflat ieri la ora 12.00 (ora la care expiră termenul pentru depunerea candidaturilor -n.r.), când m-a sunat liderul de grup de la PNL (Florin Roman -n.r.) și m-a întrebat dacă vor să mă propună ei pentru funcția aia și mi-a spus că negociază cu PSD. Apoi nu am mai știut nimic, până în momentul în care am aflat rezultatul votului.

Funcțiile astea întotdeauna se negociază, de când e Parlamentul – își dau ție Curtea de Conturi, tu îmi dai mie Consiliul legislativ, și așa mai departe. Dar de vreo câțiva ani nu se mai respectă nicio înțelegere”, a declarat Zegrean pentru hotnews.ro.

Legislația trebuie regândită

El a mai spus că își dorea de mult, într-un plan îndepărtat, să meargă la Consiliul Legislativ, pentru că este o muncă juridică ce i-ar fi plăcut:

”Trebuie că cineva să facă ordine în legislația asta. Toată legislația ar trebui regândită, totul este aiurea. Iordache nu s-a dus acolo că să rescrie legislația și să facă ordine, ci să facă dezordine. Dar alegerea lui Iordache este ceva normal pentru zilele în care trăim, pentru că nimeni nu vrea să facă bine”.

Ce spune Legea 9

Zegrean a explicat de ce Florin Iordache a fost ales nelegal, votul nefiind valabil, ținând cont de Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ. Această lege prevede la articolul 9: ”Președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții se numesc prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcție, cu avizul comisiilor juridice reunite”.

Iordache nu ar putea să conducă Consiliul Legislativ cu acest vot

Florin Iordache a fost ales însă cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți – 260 prezenți din 465.

„Legea spune clar că președintele și șefii de secții sunt aleși cu majoritataea voturilor senatorilor și deputaților, nu cu majoritatea voturilor celor prezenți. Ei nu au avut majoritate. Acest vot nu este conform cu legea. Nu este niciun dubiu că votul nu este conform. În mod normal, Florin Iordache nu ar putea să conducă Consiliul Legislativ cu acest vot, iar Parlamentul se poate reuni în ședința pentru revocarea lui Iordache. Legea permite asta”, a afirmat Zegrean.

Fostul președinte al Consiliului Legislativ Dragoș Iliescu a fost ales cu 249 de voturi în 2001.

De altfel, USR, prin vocea lui Dan Barna, a anunțat miercuri, a doua zi după vot, că va ataca numirea la Consiliul Legislativ la Curtea Constituțională, invocând același motiv de ilegalitate, nefiind consemnată o majoritate a deputaților și senatorilor.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

E-health » Introducerea tehnologiilor Smart în unități medicale

Furdu Constantin

Klaus Iohannis, de Ziua Unirii Principatelor: Unirea din 1859 este temelia pe care continuăm modernizarea României

Daniela Arnăutu

HOROSCOP rune cu Mihai Voropchievici 25 – 31 ianuarie 2021. Câștig din plin pentru o zodie aleasă

Mihnea Tudor

Avalanşă în Munţii Bucegi, două persoane fiind surprinse. Intervenția dificilă a Salvamontului

Mihnea Tudor

Cum mâncăm în 2021? Răspunsul nutriționistului Radu Ababi pentru cei care vor să mănânce ca să-și îmbunătățească sănătatea, fără diete excesive

Mihnea Tudor

Peste 740.000 de persoane s-au programat la vaccinare

Saghin Cristian

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »