Austria a votat împotriva admiterii României, Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, unanimitate pentru acceptarea Croaţiei

UPDATE – Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună, au declarat surse politice de la Bruxelles pentru News,ro. S-a înregistrat unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.

Austria rămâne ultima țară care se opune aderării României la Spațiul Schengen, după ce Olanda și Suedia și-au schimbat poziția. Liderii austrieci insistă, în ciuda datelor FRONTEX, că România și Bulgaria au probleme cu frontierele și oferă cale liberă migranților și omologul lui Bode a anunțat clar inclusiv astăzi că va vota împotrivă.

Reacţionând la această declaraţie, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a spus că nu înţelege poziţia Vienei şi n-o împărtăşeşte, Germania susţinând aderarea tuturor celor trei ţări – Croaţia, România şi Bulgaria.

Şi Franţa a anunţat că sprijină extinderea Schengen la cele trei ţări, prin vocea ministrului său de interne, Gerald Darmanin.

România ar urma să primească, joi, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, undă verde din partea statelor membre pentru a adera la Schengen în etape începând cu 2023, la termene precise, însoțite de câteva condiționalități.

Da, voi vota, astăzi, împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Cred că acest pas este greşit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcţionează şi care s-ar înrăutăţii şi mai mult. În Austria, avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră, în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează, în acest moment. În prezent, avem controale în graniţa cu multe ţări europene – Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcţionează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greşit să extindem sistemul în acest moment“, a spus Gerhard Karner, potrivit Antena 3, presei austriece prezente la Viena, ignorând jurnaliștii români prezenți.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aderare schengengerhard karnerromania in schengenveto austria
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes