Bani de la Ministerul Mediului pentru cei care își construiesc garduri electrice contra urșilor și lupilor

Bani de la Ministerul Mediului pentru cei care își construiesc garduri electrice contra urșilor și lupilor
Bani de la Ministerul Mediului pentru cei care își construiesc garduri electrice contra urșilor și lupilor

Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc. Ministerul Mediului va da până la 2.000 de lei populației vulnerabile la atacurile urșilor bruni pentru garduri electrice.

Proiectul a fost bugetat, iar Ministerul a lansat miercuri în dezbatere ghidul solicitantului, care stabilește în ce condiții se dau banii. Dezbaterea publică durează 30 de zile, iar în maxim două luni persoanele interesate pot depune cererile de finanțare. Acesta este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea, dar lista poate suferi modificări după dezbaterea publică.

Persoanele interesate pot primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice. Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat de presă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atacul ursilor finantare gard electric gard electric
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes