Barbados a devenit republică, după 400 de ani. Regina Elisabeta a II-a nu mai are autoritate

Barbados a devenit luni republică, întrerupând legăturile imperiale şi domnia reginei Elisabeta a Marii Britanii, la 400 de ani de la sosirea navelor engleze pe insula din Caraibe, relatează Reuters.

Prinţul Charles al Marii Britanii a sosit duminică seara pentru a participa la învestirea preşedintelui ales Sandra Mason în locul reginei Elisabeta, o mişcare prin care Barbados lasă în urmă ultimele urme ale unui sistem colonial care se întindea cândva pe tot globul.

“Aceasta este seara!”, a scris pe prima pagină ziarul Daily Nation din Barbados. Prim-ministrul Mia Mottley, lidera mişcării republicane din Barbados, a participat la conducerea ceremoniei.

Mottley a atras o atenţie globală denunţând efectele schimbărilor climatice asupra ţărilor mici din Caraibe.

“Sunt fericit. Suntem pe cont propriu acum, fără rege sau regină din Anglia. Aceasta este ultima picătură după independenţă”, a spus Nigel Mayers, în vârstă de 60 de ani, care vinde portocale la un stand din centrul Bridgetown.

O sărbătoare care a inclus muzică şi dans tradiţional a începeput la ora locală 20:00 (00:00 GMT), iar Mason a fost să fie inaugurat imediat după miezul nopţii, în ziua care care coincide cu Ziua Independenţei Barbados.

Prinţul Charles a ţinut un discurs subliniind prietenia continuă a celor două naţiuni, în pofida schimbării statutului constituţional.

Barbados va rămâne o republică în cadrul Commonwealth-ului, un grup de 54 de ţări din Africa, Asia, America şi Europa.

Coloniştii britanici au transportat sclavi africani capturaţi pentru a lucra în câmpurile de trestie de zahăr ale insulei, iar Barbados a devenit un punct central al comerţului transatlantic brutal cu sclavi.

Populaţia de astăzi, de sub 300.000 de locuitori, este în mare parte de origine africană.

Sărbătoarea elegantă de luni a avut loc într-o perioadă în care Barbados se luptă cu inflaţia din cauza perturbărilor lanţului de aprovizionare care duc la creşterea preţurilor într-o ţară care trebuie să importe majoritatea bunurilor.

Industria sa turistică, o parte esenţială a economiei, se recuperează încă după restricţiile anterioare de călătorie cauzate de coronavirus.

Unii locuitori recunosc că nu sunt siguri ce înseamnă tranziţia la o republică sau de ce contează. Alţii ar fi preferat să nu se schimbe.

“Ar trebui să o lase pe Regina Elisabeta – să o lase ca şefă. Nu înţeleg de ce trebuie să fim o republică”, a spus Sean Williams, 45 de ani, stând la umbra unui monument al independenţei.

Ultima dată când regina a fost înlăturată din funcţia de şef al statului a fost în 1992, când Mauritius, o insulă din Oceanul Indian, s-a autoproclamat republică.

Schimbarea poate stimula discuţiile asupra unor propuneri similare în alte foste colonii britanice care o au ca suverană pe regina Elisabeta, printre care Jamaica, Australia şi Canada.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes