Barna anunță că se va discuta în Coaliție despre numirile directorilor SRTv și SRR

Barna anunță că se va discuta în Coaliție despre numirile directorilor SRTv și SRR
Barna anunță că se va discuta în Coaliție despre numirile directorilor SRTv și SRR

Vicepremierul Dan Barna a anunţat, marți, la Parlament, la finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS, că va fi abordat în şedinţa coaliţiei, de marţi seara, subiectul numirii directorilor Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune. El a mai precizat că sunt două variante luate în calcul, nefiind exclusă accelerarea adoptării unui proiect de lege de către Parlament.

„Vom vedea în această seară, vom discuta la coaliţie: fie mergem pe legislaţia actuală, fie încercăm o accelerare la nivelul Parlamentului a adoptării noului proiect de lege despre care am vorbit de altfel mai mult în spaţiul public. În această seară vom discuta în coaliţie care va fi abordarea pe calendarul decizional referitor la conducerea radioului şi televiziunii, respectiv, fie modificăm legea, încercăm să ne încadrăm până la finalul sesiunii. În momentul de faţă avem această conducere interimară asupra căreia vom lua nişte decizii în această seară”, a declarat Barna.

Întrebat ce variantă preferă USR-PLUS, vicepremierul a precizat că este necesară o analiză a opţiunilor legale şi nu a exclus să existe o sesiune extraordinară a Legislativului.

„Asta depinde dacă avem sau nu spaţiu procedural, pe zile, pentru adoptarea noii legi şi noua numire. Eventual cu o sesiune extraordinară. O să vedem în această seară. Nu e o chestiune de preferinţe. Este o chestiune de analizat opţiunile legale posibile”, a mai spus Barna.

Premierul Florin Cîţu a precizat, referitor la decizia Curţii Constituţionale conform căreia numirile la conducerile interimare ale SRTv şi SRR, că, până nu există o motivare a hotărârii CCR, nu va fi făcută nicio altă numire.

Curtea Constituţională a admis joia trecută, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv şi SRR. Prin urmare, aceste numiri făcute de Parlament sunt neconstituţionale.

CCR precizează că numirile făcute de Legislativ au încălcat Legea 41/1994 privind funcţionarea SRTv şi SRR, deoarece Parlamentul a invocat aplicabilitatea unor alineate din acelaşi act normativ, însă fără a fi întrunită condiţia din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situaţia specială a situaţiei tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv al Societăţii Române de Televiziune”.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

coalitiedan barnanumiri directorisrrsrtvvicepremier
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes