Politica Recomandate

Băsescu: ”Legea carantinei este inutilă și contravine reglementărilor internaționale. România este în cea mai penibilă situație.” Cum definește OMS carantina și izolarea

Traian Băsescu, europarlamentar PMP, revine cu un mesaj adresat autorităților de azi, în care le amintește că România, ca parte a unor organisme internaționale, are deja legislație pe baza cărea poate lua măsuri împotriva răspândirii epidemiei. Fiind membră OMS și Uniunea Europeană, România este obligată să le reswpecte, să le aplice, mai ales că au trecut și de votul Parlamentului:

Fostul președinte face aceste remrci într-o postare pe pagina sa de socializare:

”România este în cea mai penibilă situație.

Prietenii noștri europeni, pur și simplu nu înțeleg comportamentul Guvernului României, care vrea o nouă lege pentru a interveni în combaterea pandemiei de COVID-19, în condițiile în care România este semnatar al Regulamentului Internațional de Sănătate 2005.
În calitate de membră a Uniunii Europene are obligația să respecte Decizia Nr.1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013, care preia Regulamentul Internațional de Sănătate 2005 al OMS, privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 5.11.2013, sub numărul L293/1, cu intrare în vigoare la publicare.
Cele două acte normative, unul al OMS și altul al Uniunii Europene sunt obligatorii pentru România, primul prin semnare și al doilea prin calitatea de membru al Uniunii Europene.
Atenționez, că Decizia 1082/2013/UE a fost aprobată fără obiecții și de Parlamentul României în procesul de consultare cu parlamentele naționale, înainte de a fi adoptată de Uniunea Europeană.
În concluzie, avem instrumentele legislative care definesc toate elementele luptei coordonate a statelor împotriva pandemiilor.

Atenționez guvernul că cele două acte normative definesc și carantina și izolarea și instituie sistemul de acțiune în situația epidemiilor și pandemiilor.
La cap.5 – infracțiuni contra sănătății publice la art.352, dă guvernului toate instrumentele de aplicare a măsurilor de carantină și izolare, atunci când acestea sunt necesare.
Proiectul de lege aflat în discuție în Parlament este inutil și contravine reglementărilor internaționale la care România este parte.
Din păcate, ”analfabetismul” politicienilor este dublat și consolidat de necunoașterea reglementărilor în domeniu, de către jurnaliștii care abordează subiectul în dezbateri publice, ceea ce permite oamenilor politici, membrilor guvernului sau liderilor sindicali de tip șef de post Coarnă să fabuleze, creând confuzie în rândul populației.
În afară de a vă ruga să citiți și să puneți în aplicare reglementările la care suntem parte, eu nu mai pot face nimic”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Definiții din Regulamentul Internațional de Sănătate 2005 (RSI 2005)

RSI 2005 a fost aprobat de Camera Deputaților prin Hotărârea nr.758 din 24 iunie 2009 pentru punerea în aplicare a Regulamentului sanitar internaţional 2005.

În Anexa 2 a RSI 2005 găsim și câteva zeci de definiții ale acțiunilor aplicabile pe timp de pandemie, dintre vă prezentăm câteva, care au stârnit mari polemici la noi:

  • afectat” înseamnă persoane, bagaje, mărfuri, containere, mijloace de transport, bunuri, colete poştale sau rămăşiţe umane care sunt infectate sau contaminate, sau poartă surse de infecţie ori contaminare, constituind astfel un risc de sănătate publică;
  • „carantină” înseamnă restricţia activităţilor şi/sau separarea de alte persoane a acelor persoane suspecte care nu sunt bolnave sau a bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport sau bunurilor suspecte într-o maniera care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării;
  • „izolare” înseamnă separarea persoanelor bolnave sau contaminate sau a bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport, bunurilor sau coletelor poştale afectate, într-o manieră care să prevină răspândirea infecţiei sau contaminării;
  • „risc de sănătate publică” înseamnă probabilitatea de apariţie a unui eveniment care poate afecta sănătatea grupurilor populaţionale umane, cu accent pe cel care se poate răspândi internaţional sau prezintă un pericol direct şi sever;
  • „suspecte” înseamnă acele persoane, bagaje, mărfuri, containere, mijloace de transport, bunuri sau colete poştale considerate de către un Stat Parte ca fiind expuse, sau posibil expuse, unui risc de sănătate publică şi care pot fi o posibilă sursă de răspândire a bolii;

Totodată, în Articolul 3 – Principii – se spune că ”Implementarea Regulamentului se va face cu respectarea deplină a demnităţii persoanelor, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Mihai Voropchievici HOROSCOP rune 18– 24 ianuarie 2021. Mai multe zodii primesc vești bune

Mihnea Tudor

Conglomeratul BIG TECH din SUA își ucide SINGUR dominația în social media

Ionel Lăcătuș

Trei întrebări cruciale rămân fără răspuns despre asediul Capitoliului

Ionel Lăcătuș

În București s-au ocupat toate locurile pentru vaccinarea anti-COVID!

Daniela Arnăutu

Robert Negoiță, la un pas să redevină PSD-ist: „E foarte posibil să fuzioneze partidul cu PSD”

Daniela Arnăutu

Pfizer reduce livrările de vaccin anti-COVID în Europa

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »