Bătălia pentru Schengen – Europarlamentarul Rareș Bogdan: ”Intrăm în negocieri foarte clare, foarte dure cu Austria, care a înțeles că a făcut o mare nedreptate României”

Bătălia pentru Schengen - Europarlamentarul Rareș Bogdan: ”Intrăm în negocieri foarte clare”
Bătălia pentru Schengen - Europarlamentarul Rareș Bogdan: ”Intrăm în negocieri foarte clare”

Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE, consideră extinderea spațiului Schengen o prioritate, anunță eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

E important că austriecii au văzut sau au înțeles că au făcut o mare nedreptate României și doresc reluarea dialogului interinstituțional, e un lucru important și sper ca după alegerile de pe 29, de duminică, lucrurile să meargă spre un făgaș normal, pentru că România nu poate rata această fereastră de oportunitate, de încă cinci luni de zile”, a declarat Rareș Bogdan.

În opinia sa, premierul Pedro Sanchez al Spaniei, țara care va prelua președinția Consiliului UE la jumătatea anului, ar putea să nu aibă „forța necesară” pentru a pune pe agendă subiectul Schengen, așa că șansa noastră este mai degrabă Suedia.

„Nu cred că pe președinția spaniolă (a Consiliului UE, n.r.) premierul Sanchez, care are toate șansele să piardă alegerile din Spania de pe 29-30 mai, alegeri locale și regionale, va avea forța necesară pentru a pune pe agenda publică a viitoare ședințe JAI, din momentul preluării președinției de către Spania, deci după 1 iulie”, susține Rareș Bogdan.

„Ce este foarte important, este că Suedia consideră o prioritate extinderea spațiului Schengen. E o schimbare de atitudine în ultimele 10 zile a Suediei, care cred eu că e generată de nevoia foarte mare de care Suedia o are de România și Bulgaria pe extinderea NATO, unde Turcia vine cu un drept de veto și îl agită tot mai amenințător și cu condiționalități peste condiționalități pentru Suedia”, a continuat liberalul.

Întrebat când am putea obține un calendar de aderare, el a adăugat: „Avem două momente. E simplu, sunt două momente – unul în martie, 8-10 martie, un Consiliu JAI decizional, și al doilea la începutul lunii iunie. Știu că Olanda și-a reiterat sprijinul pentru România, deci nu are o problemă, votează extindere. Știu că celelalte state, Italia, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Cehia, Polonia, țările baltice, Grecia, susțin extinderea spațiului Schengen pentru România. Rămâne ca luni, 30 ianuarie, să intrăm în negocieri foarte clare, foarte dure cu Austria”, a încheiat europarlamentarul Rareș Bogdan.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

batalia pentru schengennegocieri austriarares bogdanschengen
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes