Bătălia pentru Schengen – Rareș Bogdan: ”Am fost verificați, supraverificați, granițele sunt securizate. Austria și Europa sunt obligate să rezolve această problemă. România este țară cheie”

Bătălia pentru Schengen - Rareș Bogdan
Bătălia pentru Schengen - Rareș Bogdan

Europarlamentarul liceral Rareș Bogdan a reiterat într-un interviu pentru capital.ro faptul că o problemă internă a unui stat din Uniunea Europeană nu poate să influențeze coeziunea Uniunii, tratatele și regulamentele. ”România și Bulgaria, cel puțin România, îndeplinește toate chestiunile tehnice legate de accederea în Schengen”, spune el, pentru a nu știm câta oară, bazându-se pe toate rapoartele făcute despre România.

”Am fost verificați, supraverificați, granițele sunt securizate, centrele de migranți de la Rădăuți, de la Isaccea și de la București, respectiv de la Sighet și Timișoara, cel mai mare centru de migranți, sunt absolut impecabile, condițiile în care sunt primiți migranții. Nu există nicio plângere de rele tratamente în ultimii doi ani de zile, Croația, Ungaria sunt campioane la plângeri pe rele tratamente, peste 500 de plângeri pe trimestru legat de molestări, de presiuni psihice asupra migranților.

Raportul este făcut de unul dintre cei mai duri reprezentanți Frontex, o franțuzoaică”, a declarat el, conform sursei citate.

Imigrația, o temă falsă

Cancelarul Nehammer și-a bazat votul negativ la adresa României și Bulgariei pe o temă falsă, cea a migrației, aceasta nefiind un criteriu de aderare la Spațiul Schengen. Mai mult, retorica austriacului a fost folosită în campania electorală a sa din Austria, unde, după cum se știe, a pierdut cel puțin 10 procente.

””Deci, retorica împotriva migranților și faptul că au introdus o temă în politica austriacă, o temă falsă, o temă care li s-a întors împotrivă, nu a ajutat în niciun caz Partidul Popular. Din păcate, a încurcat foarte tare calculele României și a creat o breșă groaznică în coeziunea Uniunii Europene, pentru că problema nu e doar a Austriei, problema este a Uniunii Europene. Modul în care procedează Austria astăzi este o problemă pentru Europa. (…) În momentul acesta, cancelarul Nehammer și politicienii din Partidului Popular din Austria se află într-o disonanță serioasă atât cu grupul politic al Popularilor Europeni de la nivelul Parlamentului European, cât și cu conducerea Consiliului European și a Comisiei Europene de la Bruxelles”, explică europarlamentarul.

Austria și Europa sunt obligate să rezolve această problemă

Deși situația pare să fi ajuns într-un punct mort, la nivel european, Rareș Bogdan spune că sunt soluții, pentru ca România să acceadă în spațiul de liberă circulație cât mai repede:

”Eu mă bazez foarte mult pe presiunea pe care o va pune Germania, Franța, Marea Britanie, Statele Unite, respectiv Italia, Spania, pe Austria, pentru rezolvarea acestei chestiuni care afectează astăzi o țară care este cheie pentru Alianța Nord-Atlantică, ca și coridor de securitate, respectiv pe schimburile pe de o parte umanitare, pe de o parte economice cu Ucraina unde vedeți că Putin pregătește o nouă ofensivă și mai agresivă împotriva Ucrainei.

România devine țară cheie, țară pilon pentru Alianța Nord-Atlantică și pentru UE. Nu avem nevoie de retorică anti-europeană, nu avem nevoie de retorică extremistă sau cel puțin nu avem nevoie ca această retorică să-și facă loc în rândul populației României”, a mai spus europarlamentarul român.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aderare schengenbatalia pentru schengenrares bogdan
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes