BBC și Observator, pe urmele deșeurilor ilegale. Culisele investigației care a dezgropat afacerile murdare care sufocă România

O echipă Observator a fost ghid pentru reporterii BBC veniți în România să investigheze traseul deșeurilor aduse ilegal din Marea Britanie. Unul dintre reportajele filmate urmărește drumul gunoaielor de la Londra și până în Ulmeni, o comună din județul Călărași.

Alături de Denisa Morariu-Tamaș, senior reporter Observator, Angus Crawford și Tony Smith au mers la Vidra, în zona arderilor masive de deșeuri ilegale, pentru a vedea cu propriii ochi locul de unde, aproape seară de seară, nori groși de fum pornesc și sufocă zona. Când au sosit acolo, alături de comisari ai Gărzii de Mediu și de Octavian Berceanu, mai multe focuri ardeau mocnit pe pământ în plină zi. Localnicii i-au bruscat și au negat că ard deșeuri, spunând că doar copiii lor fac asta, în joacă.

De la Vidra, jurnaliștii BBC și Observator au mers la Garda de Mediu, unde există fotografii și filmări cu deșeurile sosite din Marea Britanie. Traseul e simplu, explicat de Marian Borondel, comisar al Gărzii de Mediu: firmele britanice aduc în România containere aparent cu produse second-hand, în care de cele mai multe ori ascund tone de deșeuri, de la biberoane, frigidere și produse de uz casnic murdare, jucării sexuale, chiar și prezervative folosite. Containerele ajung în depozitele companiilor românești care selectează ce poate fi vândut ca produs second-hand. Restul pleacă, fără să mai fie sortat vreodată, la groapa de gunoi.

Angus Crawford, corespondent BBC – „E mult mai ieftin să scapi de gunoaie în România decât în Marea Britanie”

„Este evident că e mult mai ieftin să scapi de gunoaie în România decât în Marea Britanie și de aici vine problema voastră. (…) Cred că oamenii ar fi surprinși și nu înțeleg cât de mare este rețeaua criminală implicată, atât în Marea Britanie, cât și în România, iar poliția britanică a raportat cât de mulți bani se câștigă din criminalitatea contra mediului. (…) Se pare că nu există o abordare consecventă din partea Guvernului sau a autorităților locale legat de ceea ce se întâmplă cu deșeurile, autoritățile ne spun că nu au resursele necesare, deci nu pot intercepta toate deșeurile. (…) Este evident că putem vorbi de criminalitate la anumite niveluri și oamenii care fac bani din gunoaie nu vor să știți despre asta.”, a povestit, pentru Observator, Angus Crawford, corespondent BBC.

https://observatornews.ro/dupa-noi-gunoiul/schema-prin-care-ajung-in-romania-gunoaiele-britanicilor-anuntul-autoritatilor-dupa-ancheta-bbc-si-observator-449517.html

Potrivit documentelor arătate de comisarii Gărzii de Mediu, deșeurile ar ajunge la groapa de la Ulmeni. Aici a fost următoarea destinație a jurnaliștilor BBC și Observator. Echipele de filmare au fost urmărite de 4 mașini neinscripționate de la intrarea în oraș și până la ieșire. Ajunși la groapa de gunoi, reporterii au fost întâmpinați de un manager, care a spus că nu e nimic ilegal la Ulmeni și că sub nicio formă nu sosesc aici deșeuri din afara României. O echipă Observator a revenit la Ulmeni după câteva săptămâni. Bianca Iacob, reporterul care a adunat poveștile campaniei „După noi, gunoiul” a fost urmărită în permanență. Imaginile apar în reportajul difuzat la Observator.

Bianca Iacob, senior reporter Observator – „Ne-au urmărit pentru că așa li s-a zis”

 „Să nu ți se permită să filmezi, să primești refuzuri, telefoane sau să primești mesaje de avertizare e o tactită întâlnită mai ales când vorbim despre jurnalism de investigație. E un sistem care se asigură că totul este controlat. La Ulmeni, situația a fost diferită. Am mers de mai multe ori acolo, numărul mașinii a fost dat în consemn firmei de paza. Ne-au urmărit inclusiv în benzinărie. Și au recunoscut că ne-au urmărit pentru că așa li s-a zis. Mai mult, ne-au avertizat că, de fiecare dată când vom fi acolo, 5-6 mașini vor fi pe urmele noastre. Se întâmplă într-un județ din România. Se întâmplă pentru că vrei să afli răspunsuri”, declară Bianca Iacob, senior reporter Observator.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

ancheta gunoidupa noi gunoiulgarda de mediuobservator
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes