Becuri LED sau becuri economice cu neon?

Tehnologia LED a facut progrese semnificative in ultimii ani. Performantele pe care solutiile de iluminat cu leduri le ofera a facut ca peste 50% dintre romani sa apeleze la ele, in detrimentul celorlalte sisteme de iluminat.


Inainte, insa de a incepe sa cauti cel mai apropiat magazin de unde sa iti cumperi becul LED, trebuie sa afli de ce este aceasta tehnologie revolutionara.

Becurile LED au o durata de functionare foarte mare, in medie, undeva la 10.000-30 000 de ore (asta inseamna aproape 6 ani). De asemenea, datorita tehnologiei LED, acestea ofera aceeasi cantitate de lumina precum un bec clasic, cu incandescenta, dar la un consum de pana la 9 ori mai mic in functie de eficienta ledurilor (clasa energetica) .

Solutiile de iluminat cu LED nu dauneaza sanatatii omului si nu polueaza mediul, au durata de utilizare lunga, si sunt disponibile intr-o gama foarte mare de forme si culori ale luminii emanate.

Gradul foarte mare de flexibilitate este dat, de asemenea, de tehnologia cu leduri. Mai precis, o solutie de iluminat LED este compusa din mai multe leduri de mici dimensiuni. Acest lucru permite modelare dispozitivului in, practic, orice forma.

Paleta de culori ale luminii pe care o emana dispozitivele LED este extrem de mare. Lasand la o parte faptul ca poti alege becuri LED care sa lumineze in diverse culori alese de tine (ne referim aici la rosu, verde, violet, etc.), gasesti solutii LED indiferent de temperatura de culoare de care ai nevoie: lumina calda, neutra-calda, neutra, neutra-rece sau rece.

Temperatura de culoare este insa unul dintre criteriile despre care vom vorbi mai incolo, in articol.

Ei bine, acum poti incepe sa te gandesti de unde poti sa iti cumperi un bec LED.

Nu este insa, de ajuns, sa gasesti un magazin care comercializeaza aceste sisteme de iluminat. Dat fiind faptul ca exista atat de multe tipuri de dispozitive de iluminat LED, alegerea unui bec LED se realizeaza complet diferit fata de modul in care alegeai pana acum celelalte tipuri de becuri (incandescent, halogen, economic, etc.).

Inainte de a pleca spre magazin, trebuie sa tii cont de cateva lucruri atunci cand iti alegi cel mai eficient bec LED.

Dintre aceste lucruri, noi am ales 3, care, credem noi, sunt foarte importante pentru modul in care vrei sa fie iluminata casa ta.

Iata care sunt:

Lumeni, nu wati
Uita ce stiai despre primul factor de care tineai cont atunc cand iti cumparai un bec cu incandescenta. Tineai cont de numarul de watti, pentru a anticipa cantitatea de lumina de care aveai nevoie in incapere, nu? Ei bine, valorile acelea nu mai sunt valabile in acest caz. De ce?

In cazul becurilor cu incandescenta, exista o corelatie general acceptata intre valorile de putere (watti) si luminozitatea solutiei. Pentru LED-uri, insa, Numarul de watti nu mai reprezinta unfactor important pentru cat de stralucitor va fi becul.

In ceea ce priveste solutiile LED, puterea nu mai reprezinta un indiciu de luminozitate, ci o masura a energiei pe care becul o consuma.

De exemplu, un bec LED, care emana o luminozitate comparabila cu cea a unui bec cu incandescenta de 60W, solicita un consum de numai 8 watti.

De fapt, fiecare bec LED are inscris pe ambalaj direct cantitatea de lumina pe care produsul o dezvolta, masurata in lumeni.

Lumenul (lm) reprezinta unitatea de masura reala a luminozitatii furnizata de un bec. Acesta este numarul pe care trebuie sa il cauti atunci cand iti cumperi un bec cu LED-uri.
Exemplu: becul clasic cu filament de 100W dezvolta un flux luminos de 1200-1400 lumeni in functie de tensiunea de alimentare si de producator. Pornind de la acest parametru puteti  calcula singuri echivalentul unui bec cu led luand in calcul fluxul luminos al becului cu led.

Alege LED-ul de culoare potrivita
Dintotdeauna am fost fascinati de nuanta calda si galbuie a luminii emanate de becurile cu incandescenta. Becurile cu led pot reproduce inclusiv aceasta lumina calda odihnitoare.

Becurile LED sunt capabile sa emane o gama impresionanta de culori ale luminii, de la purpuriu si albastru si rosu, la un spectru de alb si galben.

Pentru casa ta, insa, probabil ca vei cauta un bec LED care sa emane o lumina asemanatoare cu cea  pe care o produc becurile incandescentele.

Culoarea luminii este data de temperatura de culoare a luminii pe care un bec o emite. Aceasta temperatura este masurata in grade Kelvin.

In functie de cate grade Kelvin masoara un bec, acesta poate lumina intr-o gama de culori, pornind de la cald, neutru-cald, neutru, neutru-rece si rece.

Lumina calda si neutra-calda are o nuanta galbuie, apropiata cu cea a becurilor cu incandescenta. Aceasta nuanta este prezenta acolo unde temperatura de culoare este cuprinsa intre 2700 K si 3500 K.

Lumina neutra si cea neutra-rece are o culoare preponderent alba, cu tente de galben (apropiata cu lumina zilei), si este redata de o temperatura de culoare cuprinsa intre 3500 K si 5500 K.

In schimb, lumina rece este prezenta atunci cand temperatura de culoare depaseste 5500 K, iar culoare emanata este alba cu tenta albastra. In raport cu cresterea temperaturii de culoare la valori care depasesc  8000K lumina rece are tenta de albastru.

Daca vrei ca lumina sa nu reprezinte un element disturbativ in casa, trebuie sa alegi culoarea de lumina potrivita pentru fiecare incapere din casa.

De exemplu, o lumina calda, de culoare galbuie, este de recomandat sa fie folosita in camerele destinate somnului, relaxarii sau meditatiei, pentru ca faciliteaza aceste stari.

La polul opus, lumina rece este recomandata in spatiile unde se desfasoara activitati lucrative (fizice sau intelectuale), pentru ca faciliteaza mentinerea unei puteri de concentrare constante.

Indiferent de becul LED pe care ti-l alegi, trebuie sa ai in vedere urmatorul aspect:

Vei plati mai mult pentru un bec LED
Stim cu totii: calitatea costa. Becurile cu LED-uri sunt precum automobilele electrice: solicita mai putine costuri pentru a functiona, dar sunt mai scumpe cand le achizitionezi.

Desi solutiile LED sunt mai scumpe fata de celalalte tipuri de becuri, faptul ca necesita un consum de energie electrica mai mic poate sa duca, in timp, la recuperarea investitiei.

De asemenea, becurile LED au o durata de functionare mult mai mare decat solutiile de iluminat concurente de pe piata de profil. Si acesta reprezinta un mod prin care vrei ajunge, in final, sa iti dai seama ca ai facut o afacere buna.

Nu in ultimul rand, solutiile LED contribuie la economii de energie electrica nu doar in mod direct, ci si indirect, datorita capacitatii de a se mentine reci. Cum?

Dupa cum stim, un bec cu incandescenta emana caldura in urma procesului de incalzire care este aplicat filamentului. Acest proces duce la emanatii mari de caldura.

Becurile LED emana si ele caldura (foarte putina), dar aceasta este disipata de un sistem de racire incorporat cu care vin echipate acestea. De obicei, acest sistem este compus dintr-un radiator din aluminiu.

Aceasta facilitate a becurilor LED permite, dupa cum am spus deja, economii de energie electrica in mod indirect. Adica?

Pe timp de vara, de cele mai multe ori la interior functioneaza un sistem de aer conditionat. In cazul becurilor cu incandescenta, acestea emana multa caldura care forteaza aparatul sa raceasca mai mult aer cald decat in mod normal. Pentru acest proces, aerul conditionat consuma mai multa energie electrica.

Ei bine, aceasta situatie este eliminata odata cu instalarea unor dispozitive de iluminat cu LED.

Dupa cum vezi, becurile LED reprezinta o afacere buna in economia casei tale. Becurile cu incandescenta au avut momentul lor de glorie, la fel si cele economice. In 2018 insa, criteriile in alegerea unei solutii de iluminat sunt mult mai riguroase, drept urmare este nevoie de o piata care sa ofere raspunsuri pe masura nevoilor noastre.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

becuri economiceBecuri LEDledneon
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes