Economie

BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2020, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport publicat miercuri de instituţia financiară internaţională. Semnale negative vin și de la FMI și Comisia Europeană.

Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia României ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 4%, faţă de un avans de 3,2% previzionat în noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se aşteaptă la o expansiune de 4% a PIB-ului României.

De asemenea, Comisia Europeană şi-a înrăutăţit și ea estimările privind economia României în acest an şi a previzionat că României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB în acest an.

Totodată, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat la jumătatea lunii aprilie de instituţia financiară internaţională.

În luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra în 2020 un avans de 3,5%. Însă, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%.

Alte știri de interes

Efectele pandemiei asupra economiei românești, explicate de Mugur Isărescu

Mihnea Tudor

Dan Suciu, BNR: Bugetul este deja aruncat în aer. Ce soluție a oferit

Saghin Cristian

1 IUNIE – Atenție la ce jucării cumpărați! ANPC: Majoritatea comercianților controlați încalcă legea

Mihnea Tudor

Câți bani a cheltuit România în pandemie. Cîțu prezintă sumele

Saghin Cristian

Plouă cu bani peste Europa? Câți bani se împart pentru revenirea economiilor

Gloria Pascu

România cere finanțare de la Uniunea Europeană pentru proiecte de gaze

Gloria Pascu

Imobiliarele s-au prăbușit. Cât a mai rămas din optimismul proprietarilor

Mihnea Tudor

Adio țigări mentolate

Mihnea Tudor

Amnistie fiscală pentru cei care își achită principalul până la 15 decembrie

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »