Biden a vorbit la telefon cu preşedintele Chinei despre practicile economice, pandemia COVID-19, dar și alte probleme „fundamentale”

Biden a vorbit la telefon cu preşedintele Chinei despre practicile economice, pandemia COVID-19, dar și alte probleme „fundamentale”
Biden a vorbit la telefon cu preşedintele Chinei despre practicile economice, pandemia COVID-19, dar și alte probleme „fundamentale”

Preşedintele american Joe Biden a discutat, miercuri seară, pentru prima dată de când a preluat funcţia, cu omologul chinez Xi Jinping, a anunţat Casa Albă.

Casa Albă a transmis, într-un comunicat citat de NBC News, că Biden a abordat în discuţie probleme „fundamentale” legat de „practicile economice coercitive şi inechitabile ale Beijingului, represiunea din Hong Kong, abuzurile asupra drepturilor omului în Xinjiang şi acţiunile tot mai insistente în regiune, inclusiv faţă de Taiwan”.

Liderii au discutat şi despre combaterea pandemiei de Covid-19, despre „provocările comune privind securitatea sanitară globală, schimbările climatice şi prevenirea proliferării armelor”.

Oficialii au transmis că Biden a prevăzut să îşi exprime speranţa că cei doi lideri ar putea colabora în probleme precum neproliferarea nucleară şi schimbările climatice, potrivit news.ro.

Biden nu are de gând, pentru moment, să ridice tarifele impuse Chinei de administraţia Trump, au spus înalţi oficiali înainte de convorbire, şi este puţin probabil ca el să reducă prezenţa militară americană în Asia, aşa cum a ameninţat fostul preşedinte că va face.

Convorbirea liderilor celor mai mari două economii ale lumii, care a avut loc după trei săptămâni de la învestirea lui Biden, a venit în urma unei analize a elementelor cheie din politica SUA faţă de China din perioada Trump şi după consultări ample cu aliaţii Statelor Unite. Unul dintre oficiali a spus că Biden se află „într-o poziţie fermă” pentru a avea o discuţie de substanţă cu Xi.

Convorbirea a avut drept obiectiv semnalizarea unei noi strategii a SUA care menţine principiul de bază a politicii administraţiei Trump – concurenţa intensă -, dar cu o abordare complet diferită. O chestiune diferită în abordarea lui Biden va fi accentuarea implicării aliaţilor SUA, atât Europa, cât şi regiunea Asia-Pacific.

Spre exemplu, este aşteptat ca Biden să participe la forumuri internaţionale pentru ţările din regiune, precum ASEAN şi East Asia Summit. 

„Vor exista schimbări în politicile comerciale privind China. Iar, între timp, nu ridicăm tarifele”, a spus un alt oficial american.

Joe Biden l-a cunoscut pe Xi Jinping în perioada în care a fost vicepreşedinte al SUA, în administraţia Obama, când era clar că acesta va ajunge preşedinte al Chinei. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

biden convorbire telefonica joe biden pandemia COVID practici economice presedintele Chinei presedintele sua prima discutie probleme fundamentale Xi Jinping
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes