Biden, reacție după discursul lui Zelensky în Congresul SUA

Biden, reacție după discursul lui Zelensky în Congresul SUA. Foto: captura video
Biden, reacție după discursul lui Zelensky în Congresul SUA. Foto: captura video

Preşedintele Joe Biden a catalogat discursul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky drept unul „plin de semnificaţie”.

„El vorbeşte în numele unor oameni care au dat dovadă de un curaj şi de o tărie remarcabile în faţa unei agresiuni brutale, curaj şi tărie care i-au inspirat nu numai pe ucraineni, ci întreaga lume. (…) Lumea este unită împreună cu noi în sprijinirea Ucrainei şi în determinarea noastră de a-l face pe Putin să plătească un preţ foarte greu. America conduce acest efort. Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri asigurăm un nivel ridicat de securitate şi asistenţă umanitară, la care adăugăm astăzi şi vom continua să adăugăm în zilele şi săptămânile următoare. Schilodim economia lui Putin cu sancţiuni care vor aduce mai multă durere pe măsură ce timpul trece. Avem alături de noi NATO, Uniunea Europeană şi multe alte ţări”, a declarat Joe Biden Miercuri, la câteva ore după ce liderul de la Kiev s-a adresat Congresului SUA.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii a precizat că poporul american a ajutat Ucraina încă dinaintea izbucnirii războiului şi va continua să sprijine Ucraina din toate punctele de vedere. Biden anunţă un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, inclusiv ajutor financiar şi echipament militar, ajutor de 800 de milioane de dolari, care se adaugă unui alt ajutor de 200 de milioane acordat în urmă cu câteva zile. Noul pachet include, printre altele, 800 de sisteme antiaeriene, 9000 de sisteme împotriva vehiculelor blindate, arme uşoare, drone.

Conform preşedintelui Statelor Unite, miza acestor sancţiuni o reprezintă apărarea valorilor precum libertatea, dreptul oamenilor de a-şi decide propriul viitor, dar şi despre faptul că Ucraina „niciodată nu ar trebui să fie învinsă de Putin, oricât ar avansa acesta pe câmpul de luptă”.

Biden a făcut referire la acţiunile întreprinse de armata rusă pe teritoriul Ucrainei, inclusiv la faptul că ostatici civili au fost luaţi de către forţele armate ruse care au invadat oraşul Mariupol catalogând aceste acţiuni drept „atrocităţi” care sunt „revoltătoare” pentru toată lumea.

„Poporul american a răspuns cererii preşedintelui Zelensky privind mai mult ajutor, mai multe arme pentru ca Ucraina să se apere, mai multe instrumente de a lupta împotriva agresiunii ruse. De fapt, am început asistenţa pentru Ucraina înainte ca războiul să înceapă”, a adăugat Biden.

Conform acestuia, SUA au trimis Ucrainei sprijin încă de anul trecut, înainte de invazia Rusiei:

„Sunt transferuri directe de echipament de la Departamentul nostru către forţele militare ucrainene pentru a lupta împotriva acestei invazii. Mulţumesc Congresului pentru că a aprobat aceste fonduri. Noul pachet va oferi asistenţă fără precedent Ucrainei, include 800 de sisteme antiaeriene pentru a ne asigura militarii ucraineni pot continua să oprească avioanele şi elicopterele care le atacă poporul şi pentru a apăra spaţiul aerian ucrainean. Şi pentru a răspunde cererii preşedintelui Zelensky, am identificat echipamente de apărare antiaeriană cu rază lungă acţiune”, a anunţat Biden.

Acesta a precizat că noul pachet de ajutoare include 9000 sisteme portabile de lansare a unor rachete antitanc, de înaltă precizie, pe care deja ucrainenii le-au utilizat cu succes pentru a distruge tancurile şi blindatele. Ucraina va primit 7000 de arme mici – puşti, mitraliere, lansatoare de grenade – precum şi drone.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

biden reactie discurs zelenskydiscurs zelenskyjoe bidenrazboi ucrainazelensky
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes