Biden: Revocăm statutul de “Naţiunea cea mai favorizată” acordat Rusiei. Noi oligarhi ruşi sancţionaţi. Importurile de vodcă, diamante şi fructe de mare din Rusia, blocate

Joe Biden, preşedintele SUA, a anunţat, vineri, noi sancţiuni impuse Rusiei. Sursa foto: Casa Albă/facebook
Joe Biden, preşedintele SUA, a anunţat, vineri, noi sancţiuni impuse Rusiei. Sursa foto: Casa Albă/facebook

Preşedintele american Joe Biden, a anunţat, vineri, noi sancţiuni impuse Rusiei. Liderul SUA a declarat că Rusiei îi va fi revocat statutul de “Naţiunea cea mai favorizată”, afectând astfel relaţiile comerciale cu alte state, iar noi nume ale oligarhilor ruşi vor fi adăugate pe lista de sancţiuni. De asemenea, Rusia va fi exclusă din FMI şi Banca Mondială.

”Putin îşi continuă asaltul, iar împreună cu NATO şi aliaţii continuăm să lucrăm pentru a suplimenta sancţiunile economice asupra lui Putin şi a izola Rusia pe scena internaţională”, a afirmat Biden.

”Împreună cu alţi aliaţi din G7, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie, Italia şi UE vom anunţa alte măsuri pentru a-l constrânge pe Putin şi a-l trage şi mai mult la răspundere pentru agresiunea împotriva Ucrainei”, a subliniat el.

„Fiecare dintre naţiunile noastre va lua măsuri pentru a refuza Rusiei statutul de cea mai favorizată naţiune. Aceată noţiune înseamnă că două ţări au convenit să facă comerţ una cu cealaltă în cele mai bune condiţii posibile – tarife reduse, puţine bariere în calea comerţului şi cele mai mari importuri posibile permise. În Statele Unite, noi numim acest lucru relaţii comerciale normale permanente. Revocarea acestui statut va îngreuna posibilitatea Rusiei de a face afaceri cu Statele Unite. A face acest lucru la unison cu alte naţiuni care alcătuiesc jumătate din economia globală va fi o altă lovitură zdrobitoare pentru economia rusă, care suferă deja foarte rău din cauza sancţiunilor noastre”, a declarat preşedintele SUA, , conform CNN.

”Revocându-i acest statut, Rusiei îi va fi mai greu să facă afaceri cu SUA. Decizia luată împreună cu alte state, care însumează jumătate din economia mondială, va fi o altă lovitură grea pentru economia rusă care suferă foarte mult din cauza sancţiunilor impuse”, a mai spus el.

”G7 intensifică, de asemenea, presiunea asupra miliardarilor ruşi corupţi. Adăugăm noi nume pe lista oligarhilor şi familiilor lor pe care îi vizăm şi sporim coordonarea între ţările G7 pentru a viza şi a captura câştigurile lor ilegale”, a mai spus Biden.

“Ei îl susţin pe Putin. Fură de la poporul rus şi caută să-şi ascundă banii în ţările noastre. Ei fac parte din acea cleptocraţie care există la Moscova şi trebuie să împărtăşească durerea acestor sancţiuni”, a continuat liderul SUA.

”În timp ce le luăm super-yacht-urile şi casele de vacanţă care valorează sute de milioane de dolari, le vom îngreuna, de asemenea, capacitatea de a cumpăra produse de ultimă generaţie fabricate în ţara noastră, interzicând exportul de bunuri de lux către Rusia. Sunt, de asemenea, ultimele măsuri pe care le-am luat, dar nu sunt ultimele pe care le vom lua”, a continuat el.

Biden blochează importurile de vodcă, diamante şi fructe de mare din Rusia

Această acţiune va bloca venituri ruseşti de peste 1 miliard de dolari şi va asigura că cetăţenii americani nu ”subscriu” războiul preşedintelui Vladimir Putin din Ucraina, a spus Casa Albă într-o notă informativă.

Ordinul va opri, de asemenea, SUA să exporte ceea ce administraţia a numit ”articole de lux” către oricine din Rusia. Aceste produse includ ceasuri şi haine de ultimă generaţie, bijuterii, băuturi alcoolice de top şi vehicule de lux – toate acestea fiind importante pentru stilul de viaţă al oligarhilor ruşi mega-bogaţi.

Noile restricţii pentru exporturi sunt evaluate la aproape 550 de milioane de dolari pe an, a spus Casa Albă.

”Nu sunt ultimii paşi pe care îi facem”, a spus Biden într-un discurs susţinut la Casa Albă vineri dimineaţă.

”Putin este agresorul şi Putin trebuie să plătească preţul”, a adăugat el.

Casa Albă a dezvăluit ultimii paşi pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei după ce Biden a cerut SUA să revoce statutul comercial al Rusiei de ”naţiunea cea mai favorizată”, deschizând uşa noilor tarife dăunătoare.

Este aşteptat ca Uniunea Europeană şi Grupul celor mai dezvoltate şapte naţiuni ale lumii să adopte măsuri asemănătoare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

#ukraineimport vodcajoe bidenputinrazboi ucrainasanctiuni rusia
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes