BNS cere Guvernului să iniţieze urgent consultări cu partenerii sociali pentru revizuirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Guvernului să iniţieze urgent consultări cu partenerii sociali pentru reviziuirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), considerând că acesta trebuie să reflecte agenda naţională pentru reforme şi investiţii.

BNS a transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că trebuie valorificată oportunitatea alocărilor semnificative pentru reducerea decalajelor, dar şi pentru o dezvoltare sustenabilă, menţionând că până la finalul anului 2022 datoria publică va depăşi 60% din PIB.

“Avem nevoie de un nou model de creştere. Ar trebui să valorificăm oportunitatea alocărilor semnificative pentru reducerea decalajelor, dar şi pentru o dezvoltare sustenabilă. Următorii doi ani vor fi ani extrem de dificili. Ritmul de creştere a datoriei publice este de-a dreptul halucinant, până la finalul anului 2022 datoria publica va depăşi 60% din PIB. De asemenea deficitul bugetului public continuă să crească, urmează să ajungă în 2022 la 12,5%. Rata şomajului se estimează că va rămâne chiar şi după doi ani mult peste nivelul din 2019”, a transmis BNS.

Sursa citată menţionează că agenda naţională de dezvoltare ar trebui să fie stabilită prin consens de clasa politică.

“Plecând de la cele de mai sus considerăm ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar trebui să reflecte agenda naţională a României pentru reforme şi investiţii, concepute în conformitate cu obiectivele de politică ale UE, axate în jurul tranziţiei verzi şi tranziţiei digitale. Agenda naţională de dezvoltare ar trebui să fie stabilită prin consens de clasa politică şi de partenerii sociali. Până la urma care este strategia de dezvoltare a României? 70% din resursele alocate prin PNRR ar trebui consumate în primii doi ani. În lipsa unui suport din partea întregii clasei politice şi a societăţii civile, în special a partenerilor sociali, această oportunitate nu va putea fi valorificată”, consideră Blocul Naţional Sindical.

Sindicaliştii au mai afirmat că în elaborarea PNRR este nevoie de o mai bună echilibrare în abordarea investiţiilor, între interesul economic şi cel social, menţionând că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este complet dezechilibrat în favoarea componentei economice şi că oamenii aproape că nu contează.

BNS remarcă faptul că transportul, schimbările climatice, mediul de afaceri şi mobilitatea urbană par a fi centrele de interes pentru PNRR, iar Digitalizarea, Rezilienţa, Energia verde, Educaţia, Sănatatea sau Cercetarea primesc cele mai mici alocări.

BNS propune ca întregul document să fie restructurat pentru a respecta cerinţele Comisiei, iar alocarea resurselor trebuie să fie un proces transparent, atât în cazul PNRR, cât şi în cazul Programelor operaţionale.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Blocul Naţional Sindical Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reviziuirea planului national de redresare si rezilienta
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes