Bogdan Aurescu l-a chemat la discuții pe ambasadorul Valery Kuzmin, după comentariile acide ale Moscovei

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea la minister a ambasadorului Rusiei, Valery Kuzmin, după declarațiile de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus, în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României. Maria Zaharova afirmase, printre altele, că politicienii români „nu au capacitatea de a gândi de sine stătător”. Sectrearul de stat Dan Neculăescu i-a transmis diplomatului că definirea Rusiei ca „agresivă”, în Strategia Națională de Apărare a României, nu ar trebui să fie vreo surpriză, dat fiind comportamentul pe care-l manifestă Moscova în regiune. De altfel, a mai precizat oficialul român, comportamentul Rusiei este catalogat drept ”destabilizator” și de către NATO și UE.

Ambasadorul rus Valery Kuzmin, chemat la discuții de Ministerul de Externe, după comentariile acide ale MAE rus pe tema Strategiei Naționale de Apărare a României

Dan Neculăescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice, i-a transmis lui Kuzmin că menținerea Rusiei în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să fie nicio surpriză, dat fiind „efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani”. Neculăescu a precizat că, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și UE, comportamentul Federației Ruse este considerat unui destabilizator. Acesta a subliniat, de asemenea, că măsurile strict defensive adoptate de NATO au fost rezultatul „conduitei menționate a Federației Ruse”.

„Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

Partea română a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional”, a transmis Ministerul român de Externe, printr-un comunicat.

MAE a mai susținut că s-a angajat la un dialog pragmatic cu Federația Rusă, bazat pe respect reciproc, dar aceasta „poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus: Politicienii români nu au capacitatea de a gândi de sine stătător

Ministerul de Externe de la Moscova a făcut, joi, mai multe comentarii acide pe tema Strategiei Naționale de Apărare a României, în care Rusia figurează ca o amenințare la adresa securității.

„În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”, iar „faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus.

Noua versiune a Strategiei va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre, a mai afirmat aceasta.

„Astfel, Bucureştiul în loc să devină furnizor de stabilitate îşi va aduce contribuţia la creşterea în continuare a tensiunilor în regiune şi a lipsei de încredere”, a mai declarat Zaharova.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes