Bombardamente masive în Ucraina – Centrala nucleară Zaporojie, fără alimentare de la reţeaua electrică. Forţe ruse avansează la Bahmut

Cel puţin patru civili – doi bărbaţi şi două femei – au fost ucişi într-un atac aerian rus în regiunea ucraineană Liov (vest) joi, anunţă guvernatorul regiunii Maksim Kozîţki, în bombardamente masive în întreaga Ucraină, relatează AFP.

Aseară, rușii au lansat 81 de rachete de diferite tipuri și 8 drone sinucigașe Shahed-136/131.

Apărarea Forțelor Aeriene a Ucrainei a distrus 34 de rachete de croazieră din 48 lansate.

O rachetă rusească a căzut într-un cartier rezidenţial în districtul Zolociv, unde a distrus trei case, precizează într-o postare pe Telegram Maksim Kozîţki.

”Molozul este pe cale să fie înlăturat. Alte persoane s-ar putea afla dedesubt”, afirmă el.

Atacurile de joi dimineaţă au întrerupt centrala nucleară Zaporojie din Ucraina de la reţeaua electrică ucraineană, a anunţat compania de energie Enerhoatom.

„Astăzi, ultima linie de comunicaţie dintre CNE Zaporojie ocupată şi sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă. Combustibilul pentru funcţionare e de ajuns pentru 10 zile”, a spus compania într-un comunicat.

În luna august a anului trecut, incendiile cauzate de bombardamente au tăiat ultima linie electrică rămasă către centrala nucleară Zaporojie, deconectând-o temporar de la reţeaua naţională a Ucrainei pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcţionare. Apoi, a fost nevoie de două săptămâni pentru ca centrala să fie restabilită.

Forţe ruse avansează la Bahmut

Grupul paramilitar rus Wagner continuă să avanseze la Bahmut, după ce a revendicat cucerirea părţii de est a acestui oraş, care se află în centrul confruntărilor armate ruso-ucrainene de luni de zile, în estul Ucrainei, şi care ar putea să cadă ”în următoarele zile”, potrivit seceratrului general al NATO Jens Stoltenberg.

La Ceasov Iar, situat un pic mai la vest, obuziere ucrainene trag neîncetat împotriva unor poziţii ruseşti, iar blindate aduc noi trupe către front.

Potrivit Directoarei Informaţiilor Naţionale (DNI) americane Avril Haines, marea ofensivă rusească de care se temea Occidentul în urmă cu câteva săptămâni s-a stins, iar Kremlinul pare să fie nevoit să se mulţumească cu o revizuire în scădere a obiectivelor sale – dacă nu declanşează o nouă mobilizare masivă şi nu obţine de la terţă parte livrări masive de armament.

Însă, pentru moment, ”unităţile Wagner au cucerit întreaga parte de est a bahmutului, tot ceea ce se află la est de râul Bahmutka”, care traversează orăşelul Bahmut, în Donbas, a anunţat miercuri şeful organizaţiei paramilitare Evgheni Prigojin.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atac rusiabombardamente ucrainacivili ucisizaporojie
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes