Botezul cailor, sărbătoare organizată de zeci de ani în localitatea prahoveană Pietroşani, anulată anul acesta din cauza pandemiei

Botezul cailor, sărbătoare organizată de zeci de ani în localitatea prahoveană Pietroşani, la care proprietarii de cabaline mergeau cu animalele pe islaz, unde acestea erau binecuvântate de către preoţi, a fost anulată din cauza măsurilor restrictive impuse de pandemia generată de noul coronavirus.

Anunţul conform căruia la Pietroşani, în judeţul Prahova, nu va mai avea loc botezul cailor, aşa cum se întâmpla în fiecare an de Bobotează, a fost făcut pe Facebook de către primarul comunei Puchenii Mari, Constantin Negoi.

„Având în vedere situaţia generată de pandemia COVID-19 la nivel naţional, vă comunicăm că în conformitate cu art.1 al Hotărârii De Guvern nr.1065 din 2020 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise. În consecinţă, evenimentul ce are o tradiţie foarte veche în satul Pietroşani, de Bobotează, botezul cailor şi obişnuitele întreceri hipice desfăşurate pe islazul acestui sat, nu mai pot avea loc” a scris edilul, luni pe Facebook.

Primarul se arată „îngrijorat” de evoluţia cazurilor la nivelul comunei din care face parte satul Pietroşani, el recomandând respectarea „cu stricteţe” a regulilor de distanţare socială. Conform datelor furnizate de Negoi, la data de 3 ianuarie 2020 în comună existau 33 de persoane în carantină sau bolnave.

În fiecare an, sute de oameni din comună dar şi din localităţile învecinate se adunau pe islazul din satul Pietroşani unde proprietarii de cai îşi aduceau animalele să fie binecuvântate de preoţi şi stropite cu apă sfinţită. Pe lângă aşa-numitul botez al cailor, aveau loc, la Pietroşani, curse de cai, iar sărbătoarea era o ocazie pentru zeci de comercianţi îşi vândă mărfurile la bâlciul organizat pe marginea islazului.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

boboteaza botezul cailorbotezul cailorbotezul cailor pietrosani
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes