Bucureștean mușcat de șobolan, pe o stradă din centrul orașului

Bucureștean mușcat de șobolan, pe o stradă din centrul orașului
Bucureștean mușcat de șobolan, pe o stradă din centrul orașului

Un bărbat din Capitală a ajuns, miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase muşcat de un şobolan. El se afla pe o stradă din centrul Bucureștiului. I-a fost administrat tratament şi vaccin anti-rabic. Medicul Adrian Marinescu a explicat, la Digi24, ce trebuie să facă cei care se confruntă cu o astfel de situație.

Primăria Capitalei precizează, în urma acestui incident, că „tratamentele de deratizare sunt în plină desfășurare pe spațiile verzi din proprietatea PMB, în spațiile exterioare ale cimitirelor aparținând Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), în subsolurile blocurilor de locuințe, dar și în subsolurile tehnice ale instituțiilor din subordinea PMB (respectiv spitale aflate în administrarea ASSMB, teatre, biblioteci municipale, muzee, Arena Națională). Substanțele folosite sunt: AGRORAT VAXBLOCKS (pentru subsoluri și rețele de termoficare) și RACUMIN PASTE (în stațiile de intoxicare amplasate la exterior).”

„Compania Municipală Eco Igienizare București pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon 0752.041.898 (dispecerat 24h/24h), unde aceștia pot face sesizări și reclamații în legătură cu apariția posibilelor focare de infestare în Capitală”, se mai arată în comunicatul Primăriei.

„Mușcături de șobolani am mai avut chiar, dacă se întâmplă rar. Înseamnă reguli de igienă precare, dar astfel de situații trebuie evitate”, a spus medicul.

E a precizat că bărbatul se simte bine, pentru că a suferit o mușcătură ușoară la picior.

„Dar am avut situații în trecut de copii mușcați de față sau astfel de plăgi mai importante. În astfel de situații se face igiena locală și vaccinarea antitettanică și antirabică, profilaxie cu antibiotice”, a explicat el.

Medicul a adăugat că vaccinul antirabic se face în mai multe doze.

„Pacientul nu rămâne în spital, el trebuie să vină conform unui calendar, în mai multe zile, într-un interval de o lună aproximativ”, a spus Marinescu.

Șobolanii pot transmite o serie de boli infecțioase

În cazul unei mușcături de șobolan, „înainte de toate folosim apă și săpun, folosim soluții dezinfectante și mergem la centrul antirabic din regiunea unde ne aflăm, pentru a face acest tratament cât mai repede”, a spus medicul.

Prezentarea la spital e necesară, pentru că șobolanii pot transmite multe boli infecțioase.

„Putem discuta de toxiinfecție alimentară, rabie, tetanous și lista poate continua. Pentru mine e important de găsit acele variante încât să prevenim. E o situație pe care nu ar trebui să o avem într-o capitală”, a mai spus medicul.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

bucurestean centrul capitalei muscat sobolan
Daniela Arnautu

Alte stiri de interes