Bucureștiul, aproape paralizat de greva STB. Șoferii nu mai vor să iasă pe trasee

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu circulă joi dimineață. Zeci de mii de oameni, care au plecat de acasă la prima oră, au rămas blocați în stațiile în care mijloacele de transport nu au mai ajuns.

Este o grevă spontană, după ce ieri 700 de angajați ai Societății de Transport București au participat la un miting în care au cerut demiterea directorului general.

Îl acuză pe acesta că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Și cer imperativ majorări salariale de 200 de lei. Salariul mediu al unui șofer STB este 4.100 – 4.200 de lei.

De cealaltă parte, directorul companiei care aparține primăriei generale spune că nu refuză discuțiile pentru noul contract colectiv de muncă. Dar că acestea nu pot avea loc în acest moment, deoarece primăria nu a stabilit bugetul pentru acest an. Fără un buget, nu se pot face calculele necesare.

Vasile Petrariu, președintele de sindicat al STB a spus: “Oamenii au discutat și au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările pe care noi le-am solicitat nu au fost soluționate, iar directorul general, așa arogant cum îl știm, nu și-a prezentat demisia pentru că asta era soluția pentru a dezamorsa acest conflict.

Este o întrerupere spontană a lucrului pentru că cei cu care am dialogat, dar am vorbit mai mult singuri pentru că nu ne-au băgat în seama, nu au luat în seama avertismentele pe care noi le facem de două luni de zile, inclusiv în scris. Cetățenii trebuie să știe că principalii vinovați nu suntem noi, ci sunt cei care ne-au adus în situația asta.

Directorul general vine și invocă dialog, invocă că dorește să negocieze noul contract colectiv de muncă, dar omite un singur lucru: chiar el nu a trecut în proiectul de buget absolut nicio creștere de salarii, așa cum își doresc oamenii.

Este imoral și îi incită și deranjează pe oameni faptul că pentru ei, care țin această societate și se scoală la 3 dimineață să iasă pe traseu, pentru ei nu se găsesc bani. Dar pentru șefi, pentru cei din consiliul de administrație se găsesc bani.

Indiferent cine va veni în locul acestui director general vom debloca dialogul și vom demara negocierea noului contract colectiv de muncă.

Directorul general va face presiuni. Văd că a avut și are tupeul să le spună oamenilor să nu iasă pe traseu, dar ieri nu a avut curajul să iasă în față celor 1000 de oameni să spună foarte clar că nu vrea să-și dea demisia”.

Directorul Adrian Criț spune că greva din această dimineață este ilegală și că va face o plângere penală.

De asemenea, STB SA se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului.

“Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze. Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fără a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană”, se menţionează în anunţul societăţii postat pe site-ul propriu.

Nicușor Dan îl acuză pe liderul de sindicat

Greva de la STB este o acțiune ilegală și foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni, a declarat primarul general Nicușor Dan. El a subliniat că nu e o grevă spontană, ci o acțiune orchestrată de sindicat. Primarul general l-a acuzat în mod direct pe liderul Vasile Petrariu și a spus că are dovezi contra lui și va depune plângeri penale.

“Acțiunea în instanță e depusă la Tribunalul București de STB, care cere să se constate că acțiunea e ilegală. Privind litigiul de muncă, va fi o cerere de intervenție din partea municipalității, pentru că greva afectează viața a sute de mii de bucureșteni.

Nu e o grevă spontană, ci orchestrată de sindicat, avem dovezi, avem scrise și depuse plângeri penale contra liderilor de sindicat care au orchestrat. Este o grevă politică, principal responsabil e Petrariu, consilier PSD în Consiliul General. Avem dovezi contra lui.

Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunii lor și să reia activitatea. Șoferii care participă să știe că sunt deschis la dialog, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat. Aștept să desemneze reprezentanți cu care să stăm de vorbă”, a declarat Nicușor Dan.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

greva bucurestigreva ratbgreva stbtransport bucuresti
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes