Ca orice MAGICIAN care se respectă, Vlad Voiculescu ne amețește cu multe FENTE, prin care reușește să distragă atenția audienței vrăjite

Ca orice MAGICIAN care se respectă, Vlad Voiculescu ne amețește cu multe FENTE. Opinie de Florin Hozoc
Ca orice MAGICIAN care se respectă, Vlad Voiculescu ne amețește cu multe FENTE. Opinie de Florin Hozoc

Corupția se combate cu legi mai bune și se dovedește în instanță… cu probe.

1. Nu a fost în stare să facă nici măcar o singură sesizare

Vlad Voiculescu ar fi trebuit ca în cele patru luni de mandat să fi pus deja în dezbatere publică noua legislație privind sistemul sanitar, care să reformeze sistemul și să reducă riscul de corupție.
Vlad Voiculescu trebuia să aibă pregătită, încă din campania electorală, noua legislație, care previne eficient corupția în sănătate. Dar nu a avut nimic pregătit. Doar lozincile care i-au adus popularitate cât timp a fost în opoziție.

De asemenea, corupția se reduce prin acțiunea eficientă a instituțiilor de prevenire și combatere a corupției, care nu sunt în subordinea Ministerului Sănătății, dar care pot fi sesizate de către conducătorii instituțiilor din subordinea MS, dacă au dovezi sau indicii temeinice privind fapte de corupție.
Vlad Voiculescu recunoaște chiar el că nu a fost în stare să facă nici măcar o singură astfel de sesizare în cele 4 luni de mandat. Dar aruncă public cu suspiciuni în toate direcțiile.

2. Nu a fost în stare să producă dovezi că datele sunt eronate

Acuratețea datelor transmise public de Ministerul Sănătăţii sau de instituțiile din subordine este responsabilitatea directă a ministrului.
Mai mult, Vlad Voiculescu chiar poate fi tras la răspundere penală pentru comunicare de informații false, dacă se dovedește că datele comunicate de MS în perioada mandatului său sunt false sau eronate.
După 4 luni, deși era responsabil să asigure acuratețea datelor comunicate de Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu nu a fost în stare să producă dovezi că aceste date sunt eronate, respectiv nu a fost capabil să măsoare aceste erori/ diferențe. O recunoaște senin în conferința de presă de azi.
Dar acuză premierul și partenerii de coaliție ai partidului său că ar fi singurii vinovați de aceste falsuri “semnificative”.

3. A călcat în picioare transparența în fiecare zi

Conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, orice act normativ este nul, dacă nu este respectată procedura de asigurare a unei dezbateri transparente, respectiv dacă nu este adus la cunoștința părților interesate și nu este dezbătut public în prealabil.
Conform acestei legi, toate propunerile de Ordine de Ministru se publică pe site-ul Ministerului Sănătății și după ce sunt afișate minimum 30 zile (sau doar 10-15 zile în cazuri de urgență bine motivată), se organizează o dezbatere publică cu toate părțile interesate.
E vorba despre legea privind TRANSPARENȚA decizională. Am scris cu majuscule un cuvânt foarte drag lui Vlad Voiculescu.
Nu doar că nu a respectat cerința legală privind transparența decizională, dar nu a informat nici măcar colegii din Guvern și pe Premierul României, care reprezintă instituțiile implicate direct în punerea în aplicare a acelui ordin.
Și nici măcar nu a făcut-o cu mâna lui, semnând și comunicând personal ordinul respectiv. A aruncat-o în gura leilor pe Andreea Moldovan, folosită ca un interpus, așa cum fac mafioții cu care se luptă Vlad Voiculescu.
Culmea este că i-a păcălit și pe cei de la USR-PLUS, care repetă ca papagalii punctajele făcute de echipa de comunicare a lui Voiculescu, aruncându-le cu TRANSPARENȚA în cap aliaților de la guvernare.
În realitate, colegul lor a călcat în picioare transparența în fiecare zi și nu doar în privința adoptării actelor publice, ci și în privința declarațiilor de avere, de interese, a CV-urilor, etc. De-aia a folosit stratagema consilierilor onorifici: fiindcă aceștia nu sunt obligați de lege să-și publice declarații de avere, de interese și CV-uri. Dar toți consilierii onorifici aveau atribuții mai mari și mai multe decât secretarii de stat.

4. Ce rol a avut Vlad Voiculescu în presiunile asupra DSP

Nu în ultimul rând, Vlad Voiculescu ne aruncă praf în ochi în privința tragediei de la Spitalul Victor Babeș. Acolo trebuie să lămurească ce rol a avut el personal și Andreea Moldovan în forțarea conducerii spitalului să accepte instalarea acelei unități mobile de terapie intensivă.
Dar, mai ales, organele de anchetă ar trebui să lămurească ce rol a avut Vlad Voiculescu în presiunile asupra DSP, care inițial a refuzat să autorizeze funcționarea acelei UMTI, pe motiv că nu îndeplinește condițiile legale și tehnice ca să funcționeze ca unitate auxiliară a secției de terapiei intensivă a spitalului.
Dacă autorizația emisă de DSP pe 9 aprilie 2021 a fost dată ca urmare a presiunilor directe sau indirecte exercitate de Vlad Voiculescu, atunci avem o faptă de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Cam astea erau subiectele pe care mi-aș fi dorit să le lămurească Vlad Voiculescu în conferința sa de presă, organizată la 24 ore după ce a fost revocat din funcție.
Și dacă le lămurea, sunt convins că și eu l-aș fi aplaudat cu toată inima.

Din păcate a ales să ne arunce niște praf de stele, ca orice magician care practică inducerea în eroare prin distragerea atenției de la trucurile sale.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

florin hozocmagicianulopinie florin hozocvoiculescu magician
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes