Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care stabileşte cadrul legal pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane, cu scopul reducerii efectelor negative asupra sănătăţii animalelor şi consecinţelor economice, sociale, culturale şi de mediu, prin aplicarea unor măsuri de control.
Proiectul, iniţiat de UDMR, vizează responsabilităţile operatorilor şi cerinţele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie de porcine din ţara noastră, de tip gospodăresc sau comercială, strategia de management şi de vânătoare a porcilor mistreţi, creşterea capacităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală, campanii de informare, cerinţele privind mişcarea porcinelor pe teritoriul ţării, realizarea controalelor oficiale veterinare şi a altor activităţi de control oficial interinstituţional de către autorităţile competente, în vederea urmăririi implementării măsurilor stabilite.
S-au înregistrat 190 de voturi “pentru”, 26 “împotrivă” şi 49 de abţineri.
Proiectul introduce sancţiuni pentru transportul ilegal de porci pe teritoriul României.
Se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maxim cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.
De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Domeniul de aplicare a legii cuprinde porcinele deţinute, inclusiv porcii mistreţi din crescătoriile şi complexurile de vânătoare; porcinele sălbatice; materialul germinativ; produsele de origine animală; subprodusele de origine animală, fără a aduce atingere normelor stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală), cu modificările ulterioare, şi a prevederilor legislaţiei subsecvente din domeniu; instalaţiile, mijloacele de transport, echipamentele şi toate materialele şi căile de infectare implicate sau potenţial implicate în răspândirea pestei porcine africane.
Potrivit proiectului, “decizia de ucidere” reprezintă documentul emis de centrul local de combatere a bolilor – CLCB – sau autoritatea competentă abilitată de CLCB prin care se hotărăşte uciderea porcilor din una sau mai multe exploataţii.
Sistemul semideschis de creştere a porcinelor reprezintă creşterea animalelor din rase autohtone în regim de libertate restrânsă, cu respectarea regulilor de creştere, a cerinţelor de biosecuritate specifice, precum şi cu obligativitatea ca animalele să fie închise într-un anumit spaţiu împrejmuit cu gard şi dublat cu gard electric în interiorul suprafeţei împrejmuite.
Transportatorul este definit drept operatorul care transportă animale în nume propriu sau în numele unei părţi terţe.
Pe teritoriul României mişcarea porcinelor domestice se realizează în conformitate cu prevederile prevăzute însoţite de următoarele documente: în cazul mişcării porcinelor către o altă exploataţie – formular de mişcare, certificat sanitar-veterinar; în cazul mişcării porcinelor către abator – formular de mişcare, certificat sanitar veterinar, document de lanţ alimentar. Costurile aferente certificării de sănătate la mişcarea din exploataţia comercială de origine sunt suportate de proprietar.
Grupul UDMR a elaborat acest proiect legislativ pentru a rezolva o problemă existentă în sectorul de creştere a porcilor, a declarat, în plen, deputatul Magyar Lorand.
“Ştim foarte bine că pesta porcină africană a dus la blocarea întregul sector de creştere a suinelor, producând pagube economice însemnate prin cheltuielile impuse de combaterea bolii şi prin pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc. Vreau să le mulţumesc colegilor din Comisia de agricultură. Împreună, am reuşit să facem o lege care cred că satisface cerinţele atât ale crescătoriilor în sistem intensiv a suinelor, cât şi gospodăriile populaţiei”, a transmis deputatul.
La rândul său, deputatul Konczei Csaba a precizat că proiectul are trei mari obiective, primul fiind reglementarea posibilităţii creşterii şi valorificării porcinelor pe teritoriul României, atât din exploataţiile mici, gospodăriile populaţiei, fermele mici, fermele de subzisteţă, cât şi din exploataţiile de dimensiuni industriale.
Al doilea obiectiv, a arătat deputatul, este combaterea pestei porcine africane, în condiţiile în care proiectul sancţionează drastic transportul şi comerţul neautorizat sau fără documente al porcilor vii – vectorul principal de propagare a bolii.
În al treilea rând, s-a urmărit elaborarea unui cadru legislativ prin care se creează premisele acoperirii integrale a consumului intern de carne de porc într-un viitor cât mai apropiat. “În prezent este cunoscut faptul că abia 25% din cererea internă poate fi satisfăcută de producătorii autohtoni, fapt inacceptabil pentru o ţară cu potenţialul României”, a argumentat deputatul UDMR.
Deputatul USR Radu Miruţă a criticat proiectul, pe motiv că interzice reproducerea porcilor în propria gospodărie.
“În forma trecută şi de PSD la Senat interzicea chiar hrănirea porcilor cu resturi alimentare. (…) Deci, după ce votaţi acest proiect de lege, românii în propria gospodărie vor avea voie să crească porci, dar nu vor avea voie să reproducă. Transformaţi prin lege în contravenient orice om cinstit care vrea în această ţară, în spatele casei, să-şi reproducă porcii pentru propria familie. Domnilor de la PSD, să modernizaţi nu înseamnă să nu ţineţi cont de realităţile din această ţară, să modernizaţi nu înseamnă să călcaţi în picioare tradiţii. Tocmai acum, când v-aţi umplut buzunarele de la scumpiri, aţi decis să intraţi cu bocancii în propria gospodărie a fiecărui om. De la PNL cred că nu se mai aşteaptă niciun om de la nimic”, a susţinut Miruţă.
În replică, Magyar Lorand a transmis că afirmaţiile deputatului USR conţin neadevăruri.
“Prin această lege noi nu interzicem reproducţia porcilor. Haideţi să citiţi ce este reglementat prin această lege şi să-i întrebaţi pe colegii din Comisia de agricultură de conţinutul acestui proiect legislativ. Veniţi aici, la microfon, şi ziceţi nişte neadevăruri. (…) Legea nu este restrictivă”, a subliniat deputatul UDMR.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.
Comenteaza cu profilul facebook