Eveniment

Camera Reprezentanţilor dezbate o nouă inculpare în vederea destuirii lui Trump

Camera Reprezentanţilor dezbate miercuri o nouă inculpare a lui Donald Trump, care ar putea intra în istorie ca singurul preşedinte care a fost supus de două ori într-un singur mandat infamiei ”impeachment”-ului, relatează AFP, care prezintă procedura.

CARE ESTE PROCEDURA?

Constituţia pevede că Legislativul îl poate destitui pe preşedinte – sau pe vicepreşedinte sau judecători federali – în caz de ”trădare, corupţie sau alte infracţiuni sau delicte majore”.

Procedura se desfăşoară în două etape.

Mai întâi, Camera Reprezentanţilor adoptă cu o majoritate simplă articole în vederea inculpării, în care detaliază faptele pe care i le reproşează preşedintelui, care se numeşte ”impeachment” în engelză.

În cazul unei inculpări, Senatul, Camera superioară a Congresului, este cel care îl judecă pe preşedinte.

În urma unor dezbateri, cei 100 de senatori se exprimă prin vot asupra fiecărui articol în parte. Este necesar ca două treimi dintre senatori să aprobe articolele, caz în care preşedintele este destituit în mod automat şi fără apel. Altfel, preşedintele este achitat.

Senatorii pot, după aceea, să adopte prin vot, cu o majoritate simplă, alte pedepse, de exemplu interdicţia de a mai candida la preşedinţie.

CARE SUNT PRECEDENTELE?

Trei preşedinţi au fost judecaţi în astfel de procese în istoria Americii şi au fost toţi achitaţi.

Democratul Andrew Johnson a fost inculpat în 1868, în urma destituriii unuia dintre miniştrii săi.

În 1998, preşedintele democrat Bill Clinton a fost incupat de ”sperjur”, după ce a minţit cu privire la o legătură cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky.

În decembrie 2019, Donald Trump a fost inculpat în Camera Reprezentanţilor cu privire la un ”abuz de putre” şi ”obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului”.

El a fost acuzat de faptul că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la fiul rivalului său democrat Joe Biden, Hunter Biden, în schimbul deblocării unui ajutor militar crucial acestei ţări aflate în război.

Senatul majoritar republican l-a achitat, la 5 februarie, după două săptămâni de proces.

Republicanul Richard Nixon a preferat să demisioneze, în 1974, pentru a evita o destituire sigură în Congres, din cauza scandalului Watergate.

CUM ESTE JUDECAT UN FOST PREŞEDINTE?

În cazul în care Camera Reprezentanţilor se pronunţă prin vot în favoarea inculpării lui Donald Trump, procesul său are şanse foarte mici să aibă loc înaintea depunerii jurământului succesorului său democrat Joe Biden, la 20 ianuarie.

Constituţia nu spune nimic în legătură cu acest subiect, însă un precedent istoric poate servi ca exemplu.

În 1878, ministrul de război William Belknap a fost judecat cu privire la corupţie, după ce a demisionat. Senatorii au discutat mult dacă erau competenţi să-l judece şi au sfârşit ptin a-l achita.

Constituţia nu stabileşte niciun calendar, însă Camera Reprezentanţilor ar putea să aştepte înainte să trimită dosarul acuzării Senatului, pentru a-i acorda timp să confirme noua echipă a puterii şi să valideze primele măsuri ale lui Joe Biden.

CARE POT FI REZULTATELE?

Senatul este împărţit egal între 50 de democraţi şi 50 de republicani. O majoritate de două treimi pare, aşadar, dificil de atins, cu atât mai mult cu cât, în dosarul ucrainean, un singur senator republican a votat împreună cu democraţii.

Însă unii aleşi din Grand Old Party (GOP) îl acuză pe Donald Trump de faptul că se face vinovat de violenţele de la Capitoliu şi ar vrea să rupă tutela pe care miliardarul o exercită asupra partidului.

Cotidianul The New York Times (NYT) scrie că liderul republicanilor în Senat, influentul Mitch McConnell, vede cu ochi buni procedurile angajate împotriva lui Donald Trump.

În cazul în care republicanii se abţin în număr mare la vot, o condamnare nu este întru totul imposibilă.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Clotilde Armand vrea zboare toată conducerea RAPPS, pentru felul în care a fost lăsat să se degradeze Hotel Triumf, clădire monument istoric

Daniela Arnăutu

ZECI de cai legaţi, care par maltrataţi, bătuţi şi slab hrăniţi, filmaţi pe marginea lacului Zarguzon,Teghirghiol – FOTO. Apel pentru salvarea lor

Mihnea Tudor

Predeal: Schior ghinionist, urmărit de un URS pe pârtie. Intervenția jandarmilor

Mihnea Tudor

O maşină cu două femei înăuntru, parcată pe marginea unei râpe adânci, ținută de trecători să nu se răstoarne

Saghin Cristian

Virgil Popescu, nemulțumit că ANRE lasă furnizorii să decidă ce reduceri fac consumatorilor, după trecerea în serviciul universal

Daniela Arnăutu

Prima reacție a lui Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, după ce a fost surprins la o petrecere la Hanul lui Manuc: ”Nu am fost la masă cu mai multe persoane decât prevede legea”

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »