Canada promite patru tancuri Leopard Ucrainei, iar Regatul Unit speră ca tancurile sale Challenger să ajungă până la sfârşitul lunii martie

Tanc Challanger, Marea Britanie
Tanc Challanger, Marea Britanie

Canada va trimite patru tancuri Leopard 2 în Ucraina, a anunţat joi ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, în timp ce omologul său de la Londra, Alex Chalk, a spus că speră ca tancurile Challenger 2 pe care Marea Britanie a anunţat că le va furniza Ucrainei să ajungă în această ţară spre sfârşitul lunii martie.

Donaţia anunţată de Ottawa le va oferi soldaţilor un avantaj tactic datorită “mobilităţii, puterii de foc şi capacităţii excelente de rezistenţă” a tancurilor, ceea ce va permite Ucrainei să recucerească şi mai mult din teritoriul său, a spus ministrul canadian al apărării Anita Anand. Tancurile sunt pregătite de luptă şi vor fi desfăşurate în următoarele săptămâni, a precizat ea, adăugând că un număr de membri ai forţelor armate canadiene vor fi detaşaţi pentru a instrui soldaţii ucraineni cu abilităţile de care au nevoie pentru a opera echipamentul.

De asemenea, numărul de tancuri promise ar putea creşte “pe măsură ce ne coordonăm planurile de donare şi de susţinere cu aliaţii noştri” şi colaborăm pentru a pune în comun muniţia şi piesele de schimb, a menţionat ministrul canadian al apărării. 

“Tancurile nu sunt uşor de întreţinut, dar ajutorul lor va fi esenţial pentru succesul şi victoria generală a Ucrainei”, a spus ea.

Canada va discuta despre cum să asigure “succesul pe termen lung al donaţiilor” împreună cu Germania, Finlanda, Portugalia, Spania şi Olanda, a precizat Anita Anand.

Ministrul ucrainean al apărării a mulţumit Canadei pentru angajament într-un tweet. “Mulţumesc marii mele prietene şi colege Anita Anand, care a anunţat această decizie astăzi”, a scris ministrul apărării Oleksii Reznikov. “Mulţumesc (premierului) JustinTrudeau şi întregului popor canadian”, a adăugat el.

La rândul său, Marea Britanie speră ca tancurile sale Challenger 2 pe care va furniza Ucrainei să ajungă în această ţară la sfârşitul lunii martie, a declarat joi ministrul Alex Chalk.

La începutul acestei luni, Marea Britanie a fost prima ţară occidentală care a anunţat că va trimite Ucrainei tancuri de luptă şi a precizat că este vorba de 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, Challenger 2, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie.

“Intenţia este ca acest lucru să se întâmple la sfârşitul lunii martie”, a declarat secretarul britanic al apărării, în Parlament, ca răspuns la o întrebare referitoare la data la care tancurile vor ajunge în Ucraina.

El a mai spus că până atunci, forţele ucrainene vor fi instruite intensiv cu privire la modul de operare şi întreţinere a vehiculelor.

Alte naţiuni, inclusiv Statele Unite şi Germania, s-au angajat ulterior să furnizeze tancuri, în acţiuni salutate de Kiev ca un potenţial punct de cotitură în lupta sa pentru a respinge invazia Rusiei.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

canada tancuri leopardtancuri challanger
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes