Sanatate

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 iulie, cu două excepții

De la 1 iulie redevine obligatorie utilizarea cardului de sănătate, cu excepția serviciilor acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fără utilizarea cardului de sănătate până la data de 30 septembrie 2020.

Astfel, cardul de sănătate va fi utilizat pentru serviciile medicale acordate în spitale, de furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale și furnizorii de medicamente.

CNAS precizează că o serie de măsuri decise după începerea epidemiei de SARS-CoV-2 își vor păstra valabilitatea până la data de 30 septembrie.

”Consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultațiile medicale la distanță se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații pe oră”, se arată într-un comunicat al CNAS.

De asemenea, consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere, iar medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a consultațiilor la distanță, inclusiv rețetele pe care pacientul le va primi prin mijloace de comunicare electronică.

Tot pe cale electronică pot fi transmite documentele către casa de asigurări de sănătate de către pacienți și invers.

În plus a fost prelungită până pe 30 septembrie 2020 valabilitatea unor documente care ar fi expirat până atunci: biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare; biletele de trimitere pentru specialități paraclinice; recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive; deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

Alte știri de interes

La un pas de cel mai mare PERICOL – Bolnavii Covid-19 au început să plece din spitale

Saghin Cristian

Izolarea și carantinarea se SUSPENDĂ temporar pentru toți românii care revin în țară

Saghin Cristian

O nouă Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, legată de carantină și izolare

Mihnea Tudor

Măști de față contrafăcute, de vânzare în România. Concluzii terifiante ale ANPC

Mihnea Tudor

Apel CTSB: Donează sânge și plasmă convalescentă! Spitalele resping bolnavii din lipsă de sânge

Gloria Pascu

Focar de Covid-19 la Spitalul Galați: Mai multe cadre medicale, depistate pozitiv

Mihnea Tudor

Directorul medical al spitalului Colentina – Am făcut autopsia unor decedați de COVID-19: Afectează toate organele

Mihnea Tudor

Avertisment OMS: Al doilea val al pandemiei poate produce și mai multe victime

Mihnea Tudor

Reputat medic, avertisment sever: Starea de urgență poate fi, din nou, o măsură bună

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »