Sanatate

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 iulie, cu două excepții

De la 1 iulie redevine obligatorie utilizarea cardului de sănătate, cu excepția serviciilor acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fără utilizarea cardului de sănătate până la data de 30 septembrie 2020.

Astfel, cardul de sănătate va fi utilizat pentru serviciile medicale acordate în spitale, de furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale și furnizorii de medicamente.

CNAS precizează că o serie de măsuri decise după începerea epidemiei de SARS-CoV-2 își vor păstra valabilitatea până la data de 30 septembrie.

”Consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultațiile medicale la distanță se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații pe oră”, se arată într-un comunicat al CNAS.

De asemenea, consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere, iar medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a consultațiilor la distanță, inclusiv rețetele pe care pacientul le va primi prin mijloace de comunicare electronică.

Tot pe cale electronică pot fi transmite documentele către casa de asigurări de sănătate de către pacienți și invers.

În plus a fost prelungită până pe 30 septembrie 2020 valabilitatea unor documente care ar fi expirat până atunci: biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare; biletele de trimitere pentru specialități paraclinice; recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive; deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

Alte știri de interes

Cum vor fi Sărbătorile de Iarnă? Vom avea Crăciun? Raspunsul medicului Virgil Musta

Gloria Pascu

Borna 5000 a fost depășită. Un nou record negativ la numărul de infectări în România

Gloria Pascu

Bilanț coronavirus România – Un nou record de infectări, la limita a 5000 de cazuri – 22 octombrie 2020

Gloria Pascu

Au murit copii, au murit bebeluşi – Avocatul Poporului: Eu văd o problemă foarte mare în lipsa serviciilor medicale normale

Mihnea Tudor

Raed Arafat: În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația

Mihnea Tudor

Mai multe paturi la Terapie Intensivă, în spitalele din Bucureşti

Saghin Cristian

Bilanț coronavirus România, 19 octombrie. Scădere ușoară a numărului de infectări

Gloria Pascu

Prima tranșă de vaccin antigripal, livrată către direcţiile de sănătate publică. Numărul infecţiilor respiratorii, în creştere

Mihnea Tudor

Prefectul Capitalei: Nu mai sunt locuri la ATI pentru pacienţii cu COVID-19. Spitalul Colentina devine spital COVID în integralitate

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »