Care sunt noile reguli pentru a merge la cinematograf

De luna aceasta pasionații de filme pot merge la cinematografe. Dar, în ce condiții? Potrivit Ordinului privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii, publicat în Monitorul Oficial, trebuie să respectăm o serie de reguli dacă dorim să vedem un film.

Masca de protecție, obligatorie

Printre reguli se află purtatul măștilor de protecție, păstrarea obligatorie a unei distanțe între spectatori, indiferent dacă sunt veniți împreună la film. Excepție fac copiii însoțiți de adulți. Autorităţile implicate în gestionarea prevenirii îmbolnăvirilor vor pune în practică o serie de scenarii, în raport de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale.

Scenariile pentru funcţionarea cinematografelor

Scenariul 1 prevede organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor care să fie permisă fără a depăşi jumătate din capacitatea maximă a spaţiului şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mică de 1,5/1.000 de locuitori.

Potrivit scenariului 2, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori pot decide restricţionarea sau închiderea activităţilor cinematografelor dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă. Măsura este luată dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, depășește pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori pot decide reluarea activităţilor cinematografelor dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă. Acest lucru în cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

Regulile care trebuie respectate la cinema

Măsurile care privesc accesul şi contactul cu publicul au ca obiectiv asigurarea sănătăţii angajaţilor şi a publicului. Acesta este obiectivul prioritar. Una din măsuri privește plasarea la loc vizibil a unor anunţuri scrise privind regulile de distanţare fizică şi cele de acces. Se va realiza o comunicare corectă şi eficientă legată de măsurile de siguranţă sanitară adoptate de către cinematograf. Acestea vor fi promovate în locaţie, dar şi pe site-ul acestuia precum şi pe reţelele de socializare pentru o vizibilitate bună .

Accesul în cinematograf

Persoanele vor intra în cinematograf păstrând distanța de minimum 1,5 m. De asemenea se va face triajul observaţional la intrarea în locaţie. Acest lucru presupune că nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) şi temperatură mai mare de 37,3°C.

În cazul în care refuză să le fie măsurată temperatura, persoanele nu vor avea acces în spaţiul destinat. Ca excepție, în cazul cinematografelor din incinta spaţiilor comerciale, dacă temperatura a fost deja luată la intrare, aceasta rămâne aceeași tot timpul petrecut în cinematograf. Publicul va intra numai dacă va avea masca de protecție care va trebui purtată pe toată durata filmului. Spectatorii vor trebui să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziţie. Se vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrare.

Cumpărarea de bilete, preferabil online

Vânzarea de bilete se va face pe cât posibil online. Acest lucru pentru ca contactul fizic să fie minimizat în locaţii. Dacă biletele vor fi cumpărate de la casa de bilete, se va prefera utilizarea plăţii cu cardul contactless sau telefonul. Deschiderea casei de bilete se va face cu suficient timp timp înaintea începerii filmului pentru evitarea aglomerației. Dacă accesul în sală se face în apropierea casei de bilete, ea va fi închisă cu 15 minute înainte de a începe proiecţia.

Se interzice reutilizarea pliantelor, broşurilor şi altor materiale informative în format fizic, se va dezinfecta regulat suprafețele. Organizarea cozilor la intrarea sau ieşirea din locaţie se va face prin marcaje care să arate distanţa fizică regulamentară de 1,5 m între persoane. Se va evita formarea cozilor în interiorul cinematografului.

Fără staționări pe holuri

Biletele vor fi scanate de către personalul cinematografului. Ele nu vor fi rupte sau atinse cu mâna.

Intrarea şi ieşirea din locaţie se va efectua gradual, pentru evitarea aglomerației.

Accesul în sală se va face în ordinea venirii spectatorilor, nefiind posibilă staţionarea pe hol.

Ieşirea din sală se va realiza începând cu rândurile cele mai apropiate de ieşirea din sală, pe uşile de evacuare. Dacă un cinematograf are mai multe săli aflate în aceeaşi incintă, se vor eşalona orele de început şi de sfârşit ale proiecţiilor. Acest lucru astfel încât să nu se suprapună orele de acces şi ieşire din mai multe săli.

Măsuri obligatorii pentru organizatori

Pe lista măsurilor figurează stabilirea şi respectarea numărului maxim de persoane permise în sala de cinema, dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor după sau înaintea fiecărei proiecţii, asigurarea unui sistem de aer condiţionat sau ventilaţie corespunzător normelor în vigoare. Dacă cinematograful nu poate dovedi că deține sistem de aer condiţionat sau ventilaţie conform normelor de siguranţă sanitară, va fi obligat să nu le utilizeze.

Organizatorii vor face dezinfecţia şi aerisirea periodică a spaţiilor de activitate, suprafeţelor şi a tuturor obiectelor atinse frecvent de public, vor organiza spaţiul pentru menţinerea distanţei fizice între persoane, va verifica respectarea distanţării sociale în timpul proiecţiilor de film.

Așezarea scaunelor

Legat de distribuţia locurilor în sală, se va aloca câte un scaun liber între spectatori. Există o excepţie de la această regulă, și anume minorul în vârstă de sub 12 ani poate sta pe scaunul de lângă adultul însoţitor. Iar un însoţitor adult poate sta lângă maximum doi minori, fără a avea spaţii libere între ei. Spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi.

Vizionarea spectacolului se va face doar cu păstrarea locului individual în sală şi a purtării măştii de protecţie. Publicul va primi substanţe dezinfectante pentru mâini, se va respecta distanţa obligatorie de minimum 1,5 m, în condiţiile utilizării toaletelor. Se vor asigura un număr corespunzător de recipiente sau coşuri de gunoi cu capac. Toaletele se vor dezinfecta cu substanţe biocide autorizate, înainte şi după fiecare proiecţie.

Funcţionarea cafenelei, bistroului sau altor magazine care comercializează băuturi şi produse alimentare din incinta cinematografelor este permisă cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare, conform Digi 24.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

acces cinematografcare sunt regulile la filmconditii pentru cinematografeparinti copii cinemareguli la cinemascaune cinematograf
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes