Caricatura cu Erdogan publicată de Charlie Hebdo stârnește furia președintelui Turciei

Înalţi oficiali turci au condamnat o caricatură publicată miercuri pe coperta săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, în care preşedintele Recep Erdogan este ţinta ironiilor.

Ei au spus că reprezintă „un efort dezgustător” de a „răspândi rasismul cultural şi ura”, citează Reuters.

Acest schimb vine în contextul în care tensiunile dintre Turcia şi Franţa legat de desene au luat amploare după ce un profesor care îi învăţa pe elevi despre libertatea de exprimare, şi le-a arătat desene cu profetul Mahomed, a fost decapitat luna aceasta în Franţa.

”Condamnăm ferm cele publicate referitor la preşedintele nostru în revista franceză care nu are respect pentru nicio credinţă, sacralitate şi valori”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Irahim Kalin. ”Nu fac decât să îşi arate propria vulgaritate şi imoralitate. Un atac la drepturile personale nu este umor şi libertate de exprimare”.

Caricatura cu Erdogan

Desenul de pe coperta Charlie Hebdo îl arată pe Erdogan, stând într-un fotoliu, îmbrăcat sumar, ţinând un pahar şi având alături o femeie ce poartă jihab, care îl serveşte şi căreia îi ridică veşmântul.

„Erdogan. În privat, este foarte amuzant”, este textul care însoţeşte imaginea.

Directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a spus că „agenda anti-musulmană a lui Macron dă roade”.

„Condamnăm acest efort dezgustător făcut de publicaţie pentru a răspândi rasismul cultural şi ura”, a scris Altun pe Twitter.

Erdogan, atac dur la Macron

Weekendul trecut, Erdogan l-a criticat dur pe Macron, spunând că liderul francez are nevoie de o verificare a sănătăţii mintale, şi a cerut Franţei să îşi retragă ambasadorul de la Ankara. Luni, Erdogan şi-a îndemnat compatrioţii să boicoteze produsele franceze.

Desenele care îl au protagonist pe profetul Mohamed, considerate blasfemie de musulmani, au fost expuse în Franţa în semn de solidaritate, iar Emmanuel Macron a spus că îşi va dubla eforturile pentru a opri subminarea valorilor franceze prin credinţe islamice conservatoare, fapt care a înfuriat numeroşi musulmani.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

caricatura erdoganerdogan charlie hebdo
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes