Carta principiilor Islamului, adoptată în Franța: Macron salută „un angajament clar și precis”

Charta principiilor islamului în Franţa, adoptată de către Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM), este un ”angajament clar şi precis în favoarea Republicii”, îşi exprimă satisfacţia Emmanuel Macron, potrvit Palatului Élysée, relatează AFP.

Acest text marchează ”o etapă extrem de importantă” şi permite ”o clarificare a organizări cultului musulman”, a apreciat şeful statului francez într-o reuniune cu conducători CFCM, la Palatul Élysée, precizează preşedinţia.

Consiliului Francez al Cultului Musulman a aprobat în mod oficial, duminică seara, o ”Chartă a principiilor” islamului în Franţa, un text solicitat de către Emmanuel Macron în cadrul ofensivei sale împotriva ”separatsimului islamist”.

După câteva săptămâni de criză internă, cei trei conducători ai CFCM au anunţat sâmbătă un acord asupra acestui text, care afirmă ”compatibilitatea credinţei musulmane cu principiile republicii” – inclusiv laicitatea şi ”egalitatea bărbat-femeie” – şi care respinge ”instrumentalizarea islamului în scopuri politice”.

Adoptarea oficială a textului de către cele nouă federaţii care fac parte din CFCM deschide calea unei vaste restructurări a celei de a doua celei mai importante religii din Franţa şi creării unui Consiliu Naţional al Imamilor (CNI), care să fie însărcinat cu ”etichetarea” imamilor care practică în Franţa.

Ministrul francez al Cultelor, Gérald Darmanin, a salutat sâmbătă un ”progres împotriva islamului politic”.

Preşedintele Republicii a cerut CFCM, la jumătatea lui noiembrie, această reafirmare oficială a principiilor republicane, în urma ofensivei sale împotriva ”separatismului” şi islamului radical, sub forma unui proiect de lege.

Examinarea acestui text controversat şi criticat începe luni, în Adunarea Naţională.

”Dacă unii nu seamnează această Chartă, noi vom suporta consecinţele”, a avertizat preşedintele, care şi-a sporit presiunile asupra reprezentanţilor musulmani în urma decapitării lui Samuel Paty, la jumătatea lui octombrie, şi a atentatului la o bazilica în Nisa, două săptămâni mai târziu.

CFCM apreciază în comunicatul în care a anunţat acordul că această Chartă, al cărei conţinut nu a fost făcut public, prevede că ”principiul egalităţii în faţa legii obligă toţi cetăţenii, inclusiv musulmanii din Franţa, să trăiască în cadrul legilor Republicii, garantate de unitatea şi coeziuna ţării”.

În acest text – de şapte-opt pagini – se reafirmă totodată ”principiul egalei demnităţi umane din care decurge egalitatea între femei şi bărbaţi, libertatea conştiinţei şi religiei, ataşamentul faţă de raţiune şi liberul arbitru, respingerea tuturor formelor de discriminare şi de ură faţă de celălalt”.

În Chartă se evocă, de asemenea, fapte ostile vizând musulmani în Franţa şi se respinge ideea unui rasism instituţional, potrivit Consiliului.

”Charta aminteşte că fapte ostile faţă de musulmani în Franţa şi simboluri ale credinţei lor sunt comise de către o minoritate de extremişti, care nu trebuie confundaţi nici cu statul şi nici cu poporul francez”, arată în comunicat CFCM, a cărui reprezentativitate este pusă cu regularitate în discuţie.

Într-o aluzie la discriminări care-i pot afecta pe musulmani în Franţa, în text este evocat ”ataşamentul (acestora) faţă de cetăţenia lor deplină şi întreagă”.

În Chartă este denunţat ”amestecul” unor state străine în exercitarea cultului musulman, aflat şi în colimatorul autorităţilor şi proiectului de lege împotriva separatsimului. Astfel, textul prevede o încadrare mai strictă a donaţiilor străine în valoare de peste 10.000 de euro.

Emmanuel Macron a anunţat că intenţionează să pună capăt, în decurs de patru ani, prezenţei în Franţa a celor aproximativ 300 de imami străini, ”detaşaţi” din Turcia, Maroc şi Algeria.

Amploarea şi câmpul de aplicare a Chartei rămân de precizat, însă CFCM a anunţat că doreşte ”aderarea cea mai largă posibilă” în cadrul diversşilor actori ai cultului musulman.

”CFCM va supune, prin instanţele sale, textul Chartei şi textele fondatoare ale Consiliului Naţional al Imamilor (CNI) actorilor locali, imamilor şi conducătorilor moscheilor, în vederea unei consultări şi uneiadeăr cât mai larg posibile”, anunţă Consiliul.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

carta principiilor islamului charta principiilor islamului macron islam imami principiile islamului
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes