Casa Albă pregătește trei vânzări de armament AVANSAT către Taiwan

Casa Albă a cerut în ultimele zile acordul Congresului pentru trei vânzări de armament avansat către Taiwan, au declarat luni trei surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Această acţiune, înainte de alegerile prezidenţiale americane din 3 noiembrie, va nemulţumi probabil China, care consideră că Taiwanul este o provincie renegată şi pe care s-a angajat să o reunească cu ţara, chiar şi cu forţa, dacă va fi necesar.

Reuters a relatat în septembrie că până la şapte sisteme de armament majore se află în circuitul de export al SUA, pe fondul presiunilor sporite exercitate de administraţia Trump asupra Chinei.

Liderii comisiei pentru Relaţii Externe din Senat şi de Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor au fost informate că trei vânzări de arme planificate au fost aprobate de Departamentul de Stat, care coordonează vânzările de armament militar în străinătate, au spus sursele.

Ce armament va fi livrat Taiwanului

Notificările au fost pentru un lansator de rachete destinat folosirii din camion, fabricat de Lockheed Martin, numit High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), rachete aer-sol cu rază lungă de acţiune, numite SLAM-ER, fabricate de Boeing, şi senzori externi pentru avioane F-16, care permit transmiterea de imagini şi date în timp real, la staţiile de la sol.

În curând vor fi trimise Congresului notificări pentru alte sisteme de armament, între care drone aeriene sofisticate de dimensiuni mari, rachete terestre anti-nave Harpoon şi mine subacvatice, pentru descurajarea acostării navelor amfibie, au mai spus sursele.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că Statele Unite nu confirmă şi nu comentează vânzările sau transferurile de arme propuse până când Congresul nu este notificat în mod oficial.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

arme americane taiwan arme taiwan casa alba armament himars vanzari armament
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes