Ce mai citim pe net

Cât de posibilă este alianța PNL cu USR-PLUS? Dacian Cioloș: Sunt dator cu un răspuns

Fostul prim ministru Dacian Cioloș și copreședinte al Alianței USR-PLUS a explicat într-o postare care este poziția formațiunii politice vis-a-vis de o alianță a ei cu PNL, într-o guvernare ce ar urma alegerilor din 6 decembrie:

”Am primit multe întrebări în ultimele săptămâni despre alianța noastră guvernamentală cu PNL după alegerile parlamentare. M-au întrebat jurnaliști, membri de partid, analiști politici și chiar membri ai PNL. Sunt dator cu un răspuns, pentru că întrebarea e legitimă. În plus, simt nevoia să clarific câteva lucruri, așa că există trei părți ale răspunsului și o să vă rog să citiți cu atenție dacă vă interesează subiectul.

USR PLUS este un partener onest care își va respecta promisiunile. Știu că se speculează că vom fi supuși la presiuni, că nu suntem obișnuiți cu politica de nivel înalt sau mai știu eu ce ipoteză fantastică. Dar să fie clar, nu vrem să repetăm situația CDR sau a Alianței DA și sper că PNL, care a făcut parte din ambele, să aibă și el aceeași raportare la viitoarea noastră colaborare. Noi nu putem garanta în ceea ce privește ce vrea și ce va face PNL, dar putem garanta pentru comportamentul nostru.

Vor exista negocieri, vor exista condiții. Cred că și PNL va avea condițiile sale, așa cum este normal. Din negociere va rezulta un guvern în care vom fi parteneri egali, care știu să se respecte unul pe celălalt, pentru că așa a decis electoratul. Nu suntem acolo ca să facem înțelegeri secrete, suntem acolo ca să facem ce ne cer cetățenii.

Există un punct central, nevralgic și fundamental în toată această discuție. Este vorba despre depolitizare. Nu cred că este ceva de negociat la acest capitol. România a fost paralizată de politizarea tuturor instituțiilor, ceea ce a dus la corupție endemică și la traseism politic. Înainte de a trece la reforme, trebuie făcută curățenia generală, care înseamnă depolitizare.

Nu știu care este poziția PNL pe acest subiect, dar știu care este poziția noastră și a cetățenilor României exprimată în toate felurile, de la studii sociologice la manifestații de stradă.

În rest, cred că mai putem aștepta cu toții zece zile până la ziua votului și să lăsăm cetățenii să decidă cum va arăta viitoarea majoritate parlamentară și în jurul cui se va forma noul guvern”, a scris Dacin Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Tudorel Toader publică un SMS de la Marian Oprişan. Ce reproșuri îi aducea fostul lider vrâncean

Mihnea Tudor

Primul semn că ”mariajul” s-a terminat: Un lider solicită separarea ALDE de Pro România

Saghin Cristian

Nicuşor Dan denunță ”cultul personalității fostului primar” și scoate inscripţia „Primăria Capitalei” de pe vehiculele STB

Saghin Cristian

Gabriela Firea a fost operată de urgență

Gloria Pascu

Ciolacu: A-l preţui pe Eminescu înseamnă să dovedeşti ca stat – prin fapte, nu doar prin palavre – respectul cuvenit Educaţiei şi Culturii naţionale, două domenii care astăzi, din păcate, suferă cumplit

Mihnea Tudor

Iulian Bulai, halucinant: Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru “Fără penali în funcţii publice”! Luat în bășcălie de internauți: Ai greșit pastilele

Gloria Pascu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »