Cât de ușor îi va fi Moldovei să intre în UE? Rareș Bogdan: Aici intervine marea problemă! De ce se teme europarlamentarul, legat de aderarea vecinilor noștri

Rareș Bogdan, despre ”comunicarea corectă”, cerută de Bruxelles: Cineva se joacă periculos cu focul! Derapajele au ajuns într-un punct de netolerat
Rareș Bogdan, despre ”comunicarea corectă”, cerută de Bruxelles: Cineva se joacă periculos cu focul! Derapajele au ajuns într-un punct de netolerat

Rareș Bogdan, europarlamentar liberal, a explicat, vineri seară, la un post Tv, cât de fezabilă este procedura rapidă a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, având în vedere verificările instituțiilor europene pe care le solicită în timpul întregului proces. Reamintim că președinta Moldovei Maia Sandu a semnat joi cererea de aderare a Republicii Moldova la UE.

Va fi un proces lung sau scurt? Întrebare la care Rareș Bogdan a afirmat:

”Dacă mergem pe procedura clasică, în niciun caz! Practic, este o țară europeană care îndeplinește criteriile din articolul 2. Se depune cerere formală către Consiliul UE. Acesta notifică PE, CE și parlamentele naționale cu privire la cerere. Apoi, vine avizul Comisiei, după consultarea Consiliului. Asta este procedura normală, clasică, care a fost aplicată în cazul extinderii UE.

Statutul de țară candidat este acordat unanim de Consiliul European. Aici intervine marea problemă. Trebuie să spun și ar trebui să o spunem extrem de răspicat că, în primele 72 de ore, poziția cel puțin a unuia dintre cele 27 de state este fluctuantă, ca să nu spun mai mult, și în statutul refugiaților, inclusiv dreptul lor de muncă și de ajutor pe teritoriul UE, cât și din punct de vedere al liberei circulații a refugiaților. Aici am o rezervă, sper să fie anulată de fapte, și să nu ne trezim la masa Consiliului cu Ungaria care blochează extinderea. Repet, este doar o speculație, dar faptele ultimelor 3-4 zile îmi dau motive să fiu suspicios cu privire la scopul pe care îl face Ungaria. Negocierile se deschid în urma unei decizii unanime a Consiliului Uniunii Europene”, a menționat Rareș Bogdan.

”Nu știm dacă această decizie va veni sau nu. Sigur că se poate merge pe o procedură rapidă în cazul celor 3 state, dar asta nu se întâmplă peste noapte, nici în 30 sau 60 de zile. Deocamdată este un semnal politic important, extrem de important, atât pentru cetățenii celor 3 țări, cât și pentru regimurile politice ale celor 3 țări, Moldova, Georgia și Ucraina, care au depus cererea de adeziune. Este o chestiune extrem de importantă și pentru Uniunea Europeană, care a acționat extrem de rapid în cazul Ucraina și mult mai unit, radical, decât în alte cazuri. Mă bucur extrem de mult”, a spus fruntașul liberal, în intervenția sa de la Antena 3, în emisiunea ”În fața națiunii”.

Mesajul pentru români al europarlamentarului Rareș Bogdan

„Modul în care a acționat Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada în această perioadă a crizei din Ucraina arată siguranță. Românii din nordul țării sunt speriați. A crescut numărul cererilor de pașapoarte pentru copii. Românii nu au de ce să se teamă, să nu intre într-o logică a disperării. România este apărată. Cel mai important, în 32 de ani de democrați,e este apartenența noastră la NATO și Uniunea Europeană”, a mai declarat Rareș Bogdan.

Președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat, joi, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație”, a spus Maia Sandu.

Separatiştii de la Tiraspol au solicitat Chişinăului iniţierea unui dialog cu Transnistria ‘în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor, bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător’, după ce Republica Moldova a decis să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, relatează vineri portalul Deschide.md.

Potrivit administraţiei de la Tiraspol, depunerea cererii de aderare a avut loc fără a ţine cont de opinia regiunii transnistrene, dar şi în afara cadrului consultărilor.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aderare moldovamoldova in uerares bogdan
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes