Special

CCR, amânare la sesizarea USR, PNL, PMP şi PSD la legea care aduce modificări Codului fiscal

Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pentru 18 noiembrie privind sesizarea formulată de USR, PNL, PMP, PSD, precum şi deputaţi neafiliaţi asupra legi care aduce modificări Codului fiscal astfel încât operatorii economici care vor să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice sunt obligaţi să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare. Judecătorii CCR avea pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri şi sesizarea Guvernului cu acelaşi obiect, care a fost amânată pentru aceeaşi dată.

Pe 4 septembrie, USR a atacat la CCR proiectul de lege iniţiat de PMP, PNL şi PSD şi votată inclusiv de UDMR, care restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice.

„Amintim că proiectul votat, pe 2 septembrie de Camera Deputaţilor, primise aviz negativ şi de la Guvern şi a fost şi respins de Senat aproape în unanimitate. De asemenea, subliniem că după ce USR a tras un puternic semnal de alarmă privind disfuncţionalitatea proiectului, mai mulţi parlamentari au înţeles, în final, că legea va scoate de pe piaţă sute de firme mici şi mijlocii a căror obiect de activitate este comercializarea motorinei, în consecinţă reprezentanţi ai mai multor partide au semnat sesizarea USR”, arată partidul condus de Dan Barna, într-un comunicat de presă. 

USR arată în sesizare că sunt încălcate mai multe articole din Constituţie, printre care:

Art. 11 alin. (1) din Constituţie, „Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.” Acest text al Legii fundamentale se referă la unul dintre principiile fundamentale ale încrederii între state în raporturile lor internaţionale: principiul bunei credinţe.

Art. 15 alin. (2) din Constituţie, „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”. Astfel, potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legale invocate în sesizare, suntem în prezenţa unei reguli imperative de la care nu se poate deroga în materie civilă sau fiscală.

Art. 45 din Constituţie, „Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa şi exercitarea acestora in condiţiile legii sunt garantate”.

Art. 135 alin. (1) şi alin. (2) lit. a) din Constituţie, „Economia României este economie de piata, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă. Statul trebuie sa asigure: libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie”.

Pe 19 mai, proiectul de lege a fost respins de Senat, în calitate de prim for sesizat, însă pe 2 septembrie iniţiativa legislativă a fost adoptată decizional de către Camera Deputaţilor. 

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Călin Popescu Tăriceanu, după mai multe ore la DNA: Suspect în dosarul de luare de mită

Mihnea Tudor

Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată de DNA într-un nou dosar

Mihnea Tudor

Liviu Dragnea, la sediul DNA în legătură cu vizita pe care a făcut-o în SUA în 2017

Mihnea Tudor

Alina Bica rămâne cu 4 ani condamnare pentru corupție. ÎCCJ respinge definitiv recursul în casaţie

Saghin Cristian

UPDATE: Decizia CCR privind contestația Guvernului PNL pe majorarea pensiilor cu 40%

Mihnea Tudor

Iohannis a încuviinţat cererea de urmărire penală a lui Tăriceanu

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »