Ce a proiectat Ceausescu la Belina, administrata acum de Tel Drum

Ce a proiectat Ceausescu la Belina
Ce a proiectat Ceausescu la Belina

Nicolae Ceauşescu a pus la punct un proiect megalomanic care ar fi trebuit să se concretizeze la Seaca, în Teleorman, aceeaşi comună care astăzi se află în atenţia procurorilor DNA, după declanşarea „dosarului Belina“. Proiectul a fost sistat după 1989, iar Liviu Dragnea a promis că-l reia doar în timpul campaniilor electorale.

În localitatea aflată la 130 de kilometri de Bucureşti şi doar 5 kilometri de Dunăre, Ceauşescu a vrut să construiască, în colaborare cu bulgarii, cea mai mare hidrocentrală de de Dunăre: Complexului Hidroenergetic Turnu Măgurele-Nicopole.

Epopeea complexului hidroenergetic de la Seaca a început în 1978. A fost anul în care Ceauşescu l-a invitat în localitatea de pe malul Dunării, lângă insula Belina, pe preşedintele comunist bulgar Todor Jivkov, cu care a bătut palma pentru demararea marelui proiect.

„Doamnele de la centru s-au descălţat“

„Era 5 aprilie 1978. Adusese Ceauşescu aici oameni din toată ţara. S-a întâlnit cu Todor Jivkov, prim-secretar al CC al Partidului Comunist Bulgar, şi au turnat piatra de temelie. Mii de oameni au asistat la eveniment. […] … Sursă: Epopeea Belina: de la Ceauşescu până la Dragnea. Ce a proiectat dictatorul în paradisul administrat acum de Tel Drum | adevarul.ro

Salvează

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

belinabelina dunaredragneadragnea belinaparadis belina
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes