Ce am uitat și trebuie să ne amintim!

În Ianuarie 2022, cu o lună înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Boris Bondarev era diplomat la misiunea Rusiei de la Geneva.

A primit sarcina de ofițer de legătură între delegația Statelor Unite și cea a Rusiei care s-au întâlnit la misiunea SUA de la Geneva pentru a discuta un tratat propus de Moscova în privința NATO.

În această calitate a primit o copie a documentului care i-a uimit pe toți diplomații ruși din misiunea de la Geneva.

Bondarev consemnează, într-un articol publicat în ultimul număr din Foreign Affairs, că propunerea Rusiei era fie o declarație de război, fie o lipsă totală de înțelegere a modului în care funcționează Statele Unite și Europa, fie amândouă.

Documentul era un ultimatum și cerea ca NATO să se retragă complet din statele din Europa de Est admise după 1997. Da, inclusiv din România.

Ce aflăm nou din articol e că documentul venea direct de la Kremlin. Asta e ce gândește Țarul ultimului Imperiu european. El, intim, în capul lui.

Repet: anul trecut, Putin cerea ca România să le fie dată înapoi rușilor. Uităm asta pentru că suntem cu ochii pe război și pentru că eroismului ucrainenilor a schimbat acea posibilă istorie.

La câteva zile după predarea acestui document către americani, Rusia invada Ucraina.

Acum imaginați-vă că Ucraina ar fi fost învinsă în 3 zile așa cum își imagina Putin. Ce s-ar fi întâmplat cu România?

Sunt șocat că unii i-ar primi pe ruși cu flori nu cu gloanțe. Au uitat românii ce înseamnă talpa rusească de înghit ca puii de găină dezinformările putiniste care circulă, din om în om, pe Facebook și Whatsapp?

Într-un an de zile, România a ajuns cel mai anti-european stat membru al UE, cu 24% din populație care crede că apartenența la Europa e o greșeală.

Sunt șocat că 24% dintre români au uitat de comisarii ruși care conduceau țara, de colectivizarea pământurilor cu tancurile, naționalizarea caselor în care au locuit bunicii lor, a micilor afaceri și a întreprinderilor, de familiile întregi deportate, pușcăria și moartea pentru cei care exprimă o minimă critică! De foame, frig și întuneric!

Au uitat că români au murit în Decembrie 89 pentru libertatea noastră, așa cum o fac azi ucrainienii, tot pentru libertatea noastră. Apartenența la NATO și la Uniunea Europeană a fost visul născut din Revoluție, proiectul nostru de țară!

Fără Europa și fără NATO, România ar fi condusă de la Kremlin printr-un guvern marionetă. Asta vor?

Azi pare dintr-un scenariu SF că Rusia ar distruge un bloc din Berceni, nu din Dnipro. Dacă Ucraina pierde, fix asta se va întâmpla.

Un episod din Mogul TV, de aducere aminte, găsiti mai jos. Vedeți în primul comentariu cam care era atmosfera înainte de aderare. Și nu uitați să vă abonați la Mogul, că vin chestii interesante acolo.

Autor: Cristian Ghinea, preluare facebook

Foto: Yan Dobronosov

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Cristian Ghineainvazie rusiaraboisa ne amintim
redactia

Alte stiri de interes