Ce amenzi aduce starea de alertă

România a intrat în starea de alertă și se dau, iar, amenzi. Acum dacă nu purtați mască în magazine sau dacă ieșiți în afara localității de domiciliu fără declarația pe proprie răspundere completată.

Amenzile ajung și la 2.500 de lei, pentru cei care nu poartă mască de protecție în spațiile publice închise, precum magazine, mijloace de transport în comun sau birouri ale instituțiilor publice care au relații cu publicul. La aceeași valoare a amenzii pot ajunge cei care merg în afara localității fără declarație pe propria răspundere, începând de astăzi, 18 mai.

Masca este obligatorie. Unde?

Legea 55/2020 privind starea de alertă a intrat în vigoare luni, 18 mai. Scopul ei este a prelungi, după starea de urgență, o serie de restricții privind circulația, precum și unele măsuri de protecție împotriva pandemiei.

* Purtarea măștii de protecție devine obligatorie, în toată țara, în spații închise. Adică, masca trebuie purtată în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Măsura a devenit obligatorie încă de vineri, dar abia de azi se pot și aplica amenzi pentru nerespectarea prevederii. Conform legii, amenzile pentru cei care nu poartă mască sunt între 500 și 2.500 de lei.

* Declarație pe propria răspundere este obligatoriu să fie completată atunci când ieșiți din localitatea de domiciliu. Ea poate fi completată și de mână și va cuprinde numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. Declarația poate fi prezentată la solicitarea autorităților și pe telefon sau tabletă, însă trebuie obligatoriu să aibă semnătura olografă. Nerespectarea acestei măsuri se sancționează cu amendă între 500 și 2.500 de lei.

Pentru a părăsi localitatea trebuie să aveți motive întemeiate. VEZI AICI MOTIVELE ȘI MODELUL DECLARAȚIEI >>

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

amenzi starea de alertadeclaratie pe propria raspunderemasca obligatorieparasirea localitatiiunde este obligatorie masca
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes