Ce este hernia de disc și care sunt tipurile cele mai întâlnite?

Ce este hernia de disc și care sunt tipurile cele mai întâlnite?
Ce este hernia de disc și care sunt tipurile cele mai întâlnite?

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale și poate fi întâlnită în mai multe zone. Hernia de disc lombară reprezintă cea mai frecventă cauză a durerilor de spate sau a durerilor de picioare.

Discurile intervertebrale lombare sunt poziționate între vertebrele lombare, acestea funcționând asemenea unor amortizoare, preluând șocurile rezultate în timpul desfăşurării de activități fizice de intensitate redusă, medie sau intensă.

Nucleul pulpos al discului este un material gelatinos și este învelit într-un înveliș cunoscut sub denumirea de inel fibros. Ruperea acestuia poate fi determinată de îmbătrânire, rănire sau traume, având ca rezultat o proeminență la nivelul nucleului pulpos. Acest fapt poate însemna o comprimare a nervilor spinali sau îngustarea canalului spinal. Este posibil ca discul să se rupă, eliberând materialul gelatinos din interior, caz în care se pot manifesta inflamații ale nervilor spinali.

Care sunt cauzele herniei de disc lombară?

Durerea provocată de o hernie de disc lombara poate oferi senzația că a apărut în mod brusc, însă aceasta este rezultatul unui proces gradual. La copii, discurile intervertebrale prezintă un conținut ridicat de apă, ce le asigură flexibilitate. În timpul proceselor de creștere și maturizare, discurile încep să se usuce, din această cauză inelul exterior devine mai fragil și mai vulnerabil la crăpare sau rupere. 

O altă cauză ce poate determina o hernie de disc lombară este leziunea traumatică. Loviturile puternice ale coloanei vertebrale, pricinuite de căzături, izbiri de obiecte dure sau cele provocate în timpul accidentelor de mașină pot determina lezarea discurilor intervertebrale. 

Factorii principali care influențează riscul de a dezvolta hernie lombară sunt reprezentați de:  

* vârsta: statisticile au arătat că hernia de disc lombară apare cu precădere între 35 și 50 de ani; 

* genul: bărbații prezintă risc dublu de dezvolta hernie de disc lombară față de femei; 

* munca solicitantă din punct de vedere fizic; 

* obezitate, fumat sau alte obiceiuri ce influenţează negativ sănătatea generală;

* predispoziția genetică.

Hernia de disc cervicală – manifestări, simptome

Simptome precum durerea și furnicături la nivelul braţelor, dar și senzația de amorțeală sunt deseori asociate cu o hernie de disc cervicală. Pe lângă acestea, panoul clinic specific poate cuprinde alte manifestări precum: durerile de gât, durerea de picior, rigiditatea gâtului (agravată de anumite poziții). 

Există și alte semne care anunţă prezența unei hernii de disc cervicale, mai puțin întâlnite, precum: 

* dureri, furnicături, amorțeală și slăbiciune în cazul ambelor brațe sau ambelor picioare; 

* probleme de coordonare sau de mers; 

* dificultate privind controlul vezicii urinare sau a intestinului. 

Orice tip de semne sau simptome necesită o asistență medicală. Atât hernia de disc lombară, cât şi hernia de disc cervicală pot cauza disconfort major pacienților, scăzând calitatea vieții. În cabinetele specialiștilor neurochirurgi se pot găsi soluţii personalizate ce vor ameliora simptomele greu de suportat ale acestor patologii. 

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cauze hernie ce este hernia de disc hernie hernie de disc
redactia

Alte stiri de interes