Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală

Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală
Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală

Satele Inteligente (Smart Village) sunt comunități aflate în zonele rurale care folosesc soluții inovative pentru îmbunătățirea rezilienței lor, promovând oportunitățile locale.

Întrebarea este cum să facem viața rurală atractivă, mai ales pentru tinerele generații.

Strategia Smart Village cauta să identifice provocările actuale și potențialul de a stimula dezvoltarea în zonele rurale si să propuna soluții practice pentru a depăși provocările și pentru a îmbunătăți situația din sate.

De-a lungul timpului, multe zone rurale au cunoscut o scădere a gamei de servicii disponibile. Schimbarea structurilor demografice, reducerile sectorului public și impactul schimbărilor climatice pot stimula comunitățile locale să intervină și să umple golul. Descoperirea și implementarea de soluții noi, bazate pe date, pentru a aborda provocările locale este una dintre caracteristicile cheie ale Satelor Inteligente.

Satele inteligente sunt comunități rurale care au anumite avantajele, dezvoltând în același timp noi oportunități. Fundamentarea acestei abordări este consolidarea rețelelor și serviciilor tradiționale precum și a celor noi, prin tehnologii digitale, de telecomunicații, prin inovații și printr-o mai bună utilizare a cunoștințelor.

Practic sunt comunități din zonele rurale care utilizează soluții inovatoare pentru a-și îmbunătăți rezistența, bazându-se pe punctele forte și oportunitățile locale. Conceptul nu este miraculos și recunoaște că nu există soluții pentru toate dimensiunile. Este mult mai mult decât simpla digitalizare a infrastructurilor comunale, se referă și la sprijinirea autorităților și cetățenilor, în vederea monitorizării și gestionării propriilor active.

Conceptul se concentrează pe o imagine mai largă și permite o viziune holistică asupra modului în care dezvoltarea rurală se conturează. În general, politicile și programele rurale acționează pe verticală, pentru a sprijini dezvoltarea rurală.

Conceptul Smart Villages își propune să permită actorilor locali să privească dincolo de părțile componente, să evalueze, să planifice și să acționeze în legătură cu modul în care activele existente și oportunitățile viitoare pot forma o strategie comuna, unitara pentru o dezvoltare rurală mai echilibrată și orientată spre viitor.

Pentru aceasta, autoritatile locale trebuie să-și eleboreze strategia Smart Village a comunității, să o voteze în Consiliul local, iar apoi, pe baza ei, să finanțeze sau să obțină finanțare pentru a permite locuitorilor și mediului de afaceri să aibă acces la date, informații, conținut digital și tehnologie, în comunitățile din care fac parte. De asemenea, să sprijine locuitorii rurali, de toate vârstele, să descopere valoarea utilizării digitalizării, în viața lor de zi cu zi.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

initiativa smart villagesmart villagesolutii comunitati ruralestrategie smart villagezone rurale
Constantin Furdu

Alte stiri de interes