Recomandate Tehnologie

Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală

Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală
Ce este Inițiativa Smart Village. Integrarea satului inteligent în dezvoltarea rurală

Satele Inteligente (Smart Village) sunt comunități aflate în zonele rurale care folosesc soluții inovative pentru îmbunătățirea rezilienței lor, promovând oportunitățile locale.

Întrebarea este cum să facem viața rurală atractivă, mai ales pentru tinerele generații.

Strategia Smart Village cauta să identifice provocările actuale și potențialul de a stimula dezvoltarea în zonele rurale si să propuna soluții practice pentru a depăși provocările și pentru a îmbunătăți situația din sate.

De-a lungul timpului, multe zone rurale au cunoscut o scădere a gamei de servicii disponibile. Schimbarea structurilor demografice, reducerile sectorului public și impactul schimbărilor climatice pot stimula comunitățile locale să intervină și să umple golul. Descoperirea și implementarea de soluții noi, bazate pe date, pentru a aborda provocările locale este una dintre caracteristicile cheie ale Satelor Inteligente.

Satele inteligente sunt comunități rurale care au anumite avantajele, dezvoltând în același timp noi oportunități. Fundamentarea acestei abordări este consolidarea rețelelor și serviciilor tradiționale precum și a celor noi, prin tehnologii digitale, de telecomunicații, prin inovații și printr-o mai bună utilizare a cunoștințelor.

Practic sunt comunități din zonele rurale care utilizează soluții inovatoare pentru a-și îmbunătăți rezistența, bazându-se pe punctele forte și oportunitățile locale. Conceptul nu este miraculos și recunoaște că nu există soluții pentru toate dimensiunile. Este mult mai mult decât simpla digitalizare a infrastructurilor comunale, se referă și la sprijinirea autorităților și cetățenilor, în vederea monitorizării și gestionării propriilor active.

Conceptul se concentrează pe o imagine mai largă și permite o viziune holistică asupra modului în care dezvoltarea rurală se conturează. În general, politicile și programele rurale acționează pe verticală, pentru a sprijini dezvoltarea rurală.

Conceptul Smart Villages își propune să permită actorilor locali să privească dincolo de părțile componente, să evalueze, să planifice și să acționeze în legătură cu modul în care activele existente și oportunitățile viitoare pot forma o strategie comuna, unitara pentru o dezvoltare rurală mai echilibrată și orientată spre viitor.

Pentru aceasta, autoritatile locale trebuie să-și eleboreze strategia Smart Village a comunității, să o voteze în Consiliul local, iar apoi, pe baza ei, să finanțeze sau să obțină finanțare pentru a permite locuitorilor și mediului de afaceri să aibă acces la date, informații, conținut digital și tehnologie, în comunitățile din care fac parte. De asemenea, să sprijine locuitorii rurali, de toate vârstele, să descopere valoarea utilizării digitalizării, în viața lor de zi cu zi.

Alte știri de interes

CARANTINĂ generală în Franța. Macron anunță revenirea la restricțiile din primăvară

Mihnea Tudor

Ce trebuie să știi atunci când alegi un SMART TV. Cinci funcții obligatorii ca să fie cu adevărat ”deștept”

Gloria Pascu

Iohannis: Cum credeţi că ar fi fost cu o guvernare PSD, dacă conducerea PSD-ului nu respectă cele mai elementare norme?

Mihnea Tudor

Imagini de groază cu plămânii unui pacient COVID. Medic: Cum facem cu ei domnule doctor Bittman, doamnă doctor Corina Chiriac?”

Mihnea Tudor

Cei patru militari români răniți în Afganistan, transferați în Germania

Mihnea Tudor

Instagram creşte limita de timp a transmisiunilor live

Gloria Pascu

Adriana Săftoiu, despre lista PNL pentru alegerile parlamentare: Ori țara asta e pierdută, ori e un experiment

Saghin Cristian

BESMAX PHARMA DISTRIBUTION, donatoare de aparate de plasmafereză: Susținem demersul MAI de a crea o bancă de plasmă convalescentă

Saghin Cristian

Prima bancă de plasmă convalescentă, pentru tratarea pacienţilor bolnavi de COVID, va funcționa la MAI

Mihnea Tudor

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »