Ce hibe au găsit social-democrații în legea carantinei propusă de PNL

PSD se declară „extrem de îngrijorat” de situația sanitară, după ce a fost făcut responsabil de PNL că amână nejustificat adoptarea noii legi a carantinei, însă spune că proiectul nu trebuie expediat fără o dezbatere serioasă. PSD mai acuză guvernul că a trimis în Parlament o lege proastă.

”Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic. Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment”, se arată într-o postare a PSD pe Facebook.

Cinci argumente prezentate de PSD:

  1. ”Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară.
  2. Nu este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.
  3. Ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați. În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară.
  4. Confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată doar în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!
  5. Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituționali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate”.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și indignat după amânarea unei decizii în Senat pe legea carantinei și izolării. El a comentat că nu înțelege „încăpățânarea PSD de a trage de timp și a pune bețe în roate” guvernului, în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus crește și nu există instrumente legale pentru cei care sunt externați la cerere.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

legea carantineilegea carantinei pnlpsdvot legea carantinei
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes