Ce reprezintă o aplicație Smart City. Care sunt beneficiile utilizării ei

Ce reprezintă o aplicație Smart City. Care sunt beneficiile utilizării ei
Ce reprezintă o aplicație Smart City. Care sunt beneficiile utilizării ei

Modernizarea administrației publice din România și trecerea către un sistem digital de tip Smart City reprezintă un pas decisiv către transformarea digitală a sectorului public.

Utilizarea unei aplicații reprezintă o soluție software integrată, utilă în simplificarea interacțiunii dintre instituțiile publice și cetățeni, minimizarea contactului cu autoritățile și reducerea birocrației.

O aplicație Smart City trebuie să acopere toate serviciile publice și să ofere informații furnizate de autorități cetățenilor și, de asemenea, să integreze geo-localizarea serviciilor publice și afacerile locale, precum și informațiile generate de utilizator. Pentru aceasta, creatorul trebuie să aibă o viziune complet integrată asupra activității orașului, pentru a afișa și cartografia toate informațiile generate de oraș (rezidenți, vizitatori, servicii și infrastructuri) în timp real, prin intermediul unei platforme portal, oferind informații cu valoare reală cetățenilor și turiștilor, îmbunătățindu-le astfel calitatea vieții.

Datorită aplicației, implicarea cetățeanului în dezvoltarea urbei devine posibilă, iar fiecare smartphone devine un senzor a ceea ce se întâmplă în oraș. Cetățeanul poate, în orice moment, să trimită către municipalitate sugestii, reclamații, incidente, rapoarte, fotografii, video, audio sau text cu propriul mobil, pentru a informa autoritățile. Bineînțeles ea trebuie adaptată și pentru persoanele cu dizabilități vizuale.

Având în spate o platformă de date urbane centralizată, de tip Smart City, care să permită captarea, integrarea și prelucrarea datelor din lumea reală, precum și o bază de date publică, unificată, ca punct de referință pentru partajare și conectare, aceasta interfață mobilă oferă utilizatorului servicii și resurse informaționale care conduc la decizii și acțiuni ce îmbunătățesc serviciile publice și creează valoare adăugată.

Utilizarea ei prin intermediul tehnologiei mobile poate servi domenii multiple, inclusiv autoritățile, publicul și mediul privat, precum și utilizatori personalizați.

Sistem integrat de e-guvernare

Aplicația Smart City devine astfel un sistem integrat de e-guvernare cu următoarele caracteristici:

1. Hărți geospațiale
Acest modul permite vizualizarea următoarelor hărți: harta parcărilor, harta clădirilor publice, harta lucrărilor publice, harți cu spațiile verzi, harta traseelor de transport. Corelarea acestora cu toponimia locală.

2. Anunțuri de interes public
Publicarea automată pe site-ul instituției a dispozițiilor și anunțurilor de interes public: licitații, achiziții publice, căsătorii, concursuri de angajare, anunțuri generale, declarații de avere și de interese.

3. Acte normative
Publicare automată pe site a dispozițiilor și HCL, cum ar fi: convocatoare de ședință, ședințe de consiliu, procese verbale, invitații și alte acte normative.

4. Bugetare participativă
Publicare pe site si vizualizare pe aplicație a situațiilor financiare: buget, execuția bugetara, bilanț, PAP pentru a permite cetățenilor să semnaleze unde sa fie direcționate fondurile.

5. Registratură electronică
Asigură fluxul de documente și arhivare electronică a tuturor documentelor într-un singur loc, accesibil oricând.

6. Evidență internă
Evidenta si monitorizarea circulației actelor interne.

7. Tipizate standard
Documente tip conform SCIM, pot fi descărcate direct din aplicație, sau completate on-line.

8. Sugestii si reclamații
Semnalarea de probleme direct de pe telefonul mobil a problemelor din domeniul traficului, sistemului rutier si pietonal, deșeuri, agresiuni, defecțiuni…etc

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Aplicația permite mediului privat să își promoveze afacerea prin intermediul sistemului geo, oferindu-le utilizatorilor locația companiilor din apropiere.

Utilizatorii pot accesa lista serviciilor si produselor, pot căuta după cuvinte cheie, le pot contacta, le pot evalua, pot obține indicații de orientare, pe lângă faptul că vad programul și ofertele zilnice.

Atracțiile și obiectivele locale apar geo-poziționate pe o hartă sau selectate pentru a fi citite cu ușurință.

Aplicația vă poate sugera itinerarii interesante de mers, luând în considerare preferințele, poziția și timpul disponibil. De asemenea colectează sugestii utile de la comunitate si putem primi sfaturi cu adevărat de la cei care cunosc cu adevărat cele mai bune locuri din oraș. Când sunteți localnic, puteți da sfaturi comunității cu un singur click.

Rezultate:

  • Eficientizarea muncii din interiorul administrațiilor publice;
  • Simplificarea procesului de soluționare a petițiilor si autorizațiilor;
  • Reducerea timpului petrecut la ghișee si creșterea satisfacției cetățenilor prin furnizarea de servicii publice online;
  • Transparență privind activitatea primăriei si a cheltuirii fondurilor publice;
  • Obținerea cu ușurință de informații într-o singură aplicație.

Aplicațiile Smart City reprezintă cea mai completă sursă de informații pentru a te descurca intr-un oraș.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

modernizare administratie sistem digital Smart City transformare digitala
Constantin Furdu

Alte stiri de interes