Cehia a trimis în Ucraina armament în valoare de sute de milioane de dolari, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană

Sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune Strela-10. Sursa foto: army.cz
Sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune Strela-10. Sursa foto: army.cz

Republica Cehă a livrat Ucrainei tancuri, mai multe lansatoare de rachete, obuziere şi vehicule de luptă de infanterie, în cadrul transporturilor militare care au ajuns la sute de milioane de dolari, iar livrările vor continua, au declarat două surse cehe din domeniul apărării.

De câteva săptămâni, furnizăm echipamente grele la sol – o spun în general, dar prin definiţie este clar că acestea includ tancuri, vehicule de luptă de infanterie, obuziere şi mai multe lansatoare de rachete”, a spus un oficial al apărării, de rang înalt.

”Ce a plecat din Republica Cehă valorează sute de milioane de dolari”, a mai precizat el, adăugând că cehii livrează şi o serie de arme antiaeriene.

Analistul independent de apărare Lukas Visingr a afirmat că sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune Strela-10, sau SA-13 Gopher, în terminologia NATO, au fost depistate într-un tren care se pare că se îndrepta spre Ucraina, potrivit unei analize săptămânale a reviste cehe respekt.cz.

Ministerul ceh al Apărării a refuzat să comenteze despre ajutorul militar concret.

Un transport agreat, făcut public de către guvernul german, include 56 de vehicule de luptă de infanterie fabricate în Cehoslovacia, care erau operate de armatele din Republica Democrat Germană (Germania de Est) şi de Suedia.

Ulterior, acestea au fost vândute către firma cehă de armament Excalibur Army, parte a colosului din domeniul apărării Cehoslovak Group, care este esenţial în livrările Republicii Cehe către Ucraina. Compania a menţionat doar că livrările sale includ echipamente grele.

Strângere de fonduri pentru armament

Programul ceh de livrare a armamentului include bani strânşi din strângerea de fonduri publică iniţiată de Ambasada Ucrainei, care a adunat 37.45 milioane de dolari, potrivit site-ului ambasadei.

Finanţarea este, de asemenea, sub formă de cadouri guvernamentale din partea Cehiei de echipamente şi muniţii armate – în valoare de peste 44.51 milioane de dolari până în prezent, potrivit Ministerului ceh al Apărării. Totodată, guvernul ucrainean şi alte guverne finanţează înarmarea, potrivit unui oficial al apărării.

Înarmarea, atât cu arme uşoare, cât şi cu arme grele, se face din stocurile armatei şi prin companiile de apărare cehe, precum şi prin reţeaua lor de contacte din alte ţări, au spus sursele.

Conform Visingr, armata cehă ar avea aproximativ 60 de tancuri şi un număr de trei cifre de vehicule de luptă, iar compania Czhechoslovak Group deţine chiar mai mult echipament în depozit care ar putea fi furnizat Ucrainei.

Faptul că multe echipamente nu au fost modernizate este un avantaj pentru Ucraina din cauza constrângerilor de timp, a mai spus el. De asemenea, Republica Cehă a purtat discuţii cu Ucraina pentru repararea echipamentelor ucrainene deteriorate.

Sursa a menţionat că ar putea fi echipamente din depozitul ucrainean care au nevoie de reparaţii sau echipamente deteriorate în timpul luptei.

Republica Cehă este printre cele mai active naţiuni ale UE care au acordat sprijin Ucrainei.

Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a transmis pe Twitter că Republica Cehă trimite ”echipament militar esenţial” Ucrainei, după ce o postare pe reţelele sociale a arătat tancuri principale de luptă T-72 şi vehicule blindate de tip BMP-1 încărcate pe vagoane platformă de cale ferată, care ar fi fost, aparent, în Republica Cehă.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

armament cehia armament ucraina razboi ucraina strela 10 transport militar
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes