Cei ”13 eroi” de pe Insula Șerpilor sunt în viață. Grănicerii ucraineni sunt, însă, prizonieri

Grănicerii şi puşcaşii marini ucraineni, care se aflau pe Insula Şerpilor în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina şi despre care s-a crezut că sunt morți, sunt în viaţă. Însă, cei 13 grăniceri sunt în captivitatea forţelor ruse, au anunţat luni Forţele maritime ucrainene pe pagina lor de Facebook, potrivit Unian şi Gordon.ua.

“Suntem bucuroşi să aflăm că fraţii noştri de arme sunt în viaţă şi că totul este bine cu ei. Dar propaganda rusă încearcă să răspândească ‘ştirea’ că autorităţile ucrainene ar fi ‘uitat’ de ei şi şi-ar fi ‘îngropat’ apărătorii”, se menţionează în mesajul Forţelor maritime ucrainene.

Potrivit acestora, grănicerii de pe Insula Şerpilor au respins în două rânduri joi atacurile invadatorilor ruşi, dar din cauza lipsei de muniţii nu au mai putut continua să apere insula. Legătura cu ei a fost pierdută, ceea ce a dus la concluzia că cei 13 grăniceri care erau de gardă în ziua aceea pe Insula Şerpilor şi-ar fi pierdut viaţa.

Forţele ruse bombardaseră intens insula joi după-amiază, după o tentativă eşuată de debarcare a trupelor de desant şi un atac cu rachete.

Consilierul ministrului de interne Anton Gheraşcenko a anunţat vineri moartea celor 13 grăniceri. El a publicat o înregistrare audio a negocierilor dintre echipajul navei ruse de război şi grănicerii ucraineni.

Apărătorii insulei vor primi titlul de Eroi ai Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele Volodimir Zelenski.

Cunoscutul expert militar rus Pavel Felghengauer a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Rusia nu va returna Insula Şerpilor, întrucât cel mai probabil intenţionează să amplaseze acolo rachete balistice, ceea ce ar reduce timpul de lovire a bazei antirachetă din Deveselu în cazul unui eventual conflict.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

eroi insula serpilor graniceri ucraineni insula serpilor
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes