Cei cinci câini antrenaţi să depisteze infecţia cu SARS-CoV-2 vor activa în Aeroportul Sibiu

Lucian Bode, ministrul de Interne, a anunţat, duminică, la Sibiu, că cinci dintre cei şase câini care au fost antrenaţi de Centrul Chinologic pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2 vor activa timp de 60 de zile în Aeroportul Internaţional Sibiu, în cadrul unui proiect pilot. În perioada următoare va fi adoptată o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în acest sens. În cazul în care acest proiect va fi un succes, va fi extins şi în alte zone din ţară.

”Este un lucru foarte bun ce au făcut colegii noştri de la Centrul (Centrul Chinologic – n.r) de aici de la Sibiu. Ei şi-au finalizat activităţile asumate. Au avut câteva acţiuni deja în  Aeroportul Internaţional din Sibiu, de pregătire. Şi-au încheiat toate procedurile, protocol cu aeroportul, cu DSP, cu toate structurile. Urmează să adoptăm o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care să stipuleze faptul că în Aeroportul Internaţional din Sibiu se va desfăşura această activitate pilot pentru un interval de timp”, a declarat Lucian Bode, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, la Sibiu.

Potrivit lui Bode, în aproximativ două săptămâni câinii vor putea activa.

”Eu o să merg cu propunerea să adoptăm această hotărâre CNSU săptămâna viitoare, pentru o perioadă de 60 de zile. Este un proiect pilot, iar în momentul în care acest proiect va demara, eu zic că în maxim două săptămâni, până adoptăm hotărârea, până publicăm în Monitorul Oficial, în maxim două săptămâni cred că veţi putea vedea la lucru aceste cinci exemplare din cele şase pregătite. Cum se va desfăşura, ne-a explicat şeful şcolii noastre de aici, de la Centrul chinologic, care a explicat exact cum vor proceda, dar veţi vedea atunci”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne a explicat că aceşti câini vor fi prezenţi pe culoarul de debarcare al pasagerilor.

”Pe culoarul unde vor debarca pasagerii vor fi prezenţi, cu însoţitori, evident, aceşti câini pregătiţi pentru a depista persoanele infectate cu SARS CoV-2 şi acolo unde sunt semnalate potenţiale infectări cu Covid, pasagerul respectiv este invitat la reprezentantul DSP, i se  transmite că există această suspiciune şi că trebuie să îşi realizeze un test. Vom fi pregătiţi să realizăm un test rapid în aeroport şi dacă se confirmă se merge pe procedura clasică, dacă nu se confirmă, îşi continuă călătoria”, a declarat Bode.

Testarea nu se refuză

Întrebat ce se va întâmpla dacă unii pasageri vor refuza testarea, Bode a explicat că acest lucru nu este posibil.

”Nu poate să refuze testarea. Dealtfel şi astăzi dacă se constată că pasagerul are o temperatură mai mare este îndrumat către testare. Nu poate să refuze. Am încredere că aşa cum s-a întâmplat şi în Germania şi în alte state europene, acest proiect îşi va atinge obiectivele aici, la Sibiu”, a declarat ministrul de Interne.

Întrebat, de asemenea, dacă acest proiect va fi extins, Lucian Bode a declarat că în funcţie de rezultate va fi luată o decizie.

”Acesta este scopul proiectului pilot, să vedem cum merg lucrurile în cele 60 de zile şi în funcţie de rezultate vom lua o decizie”, a declarat Bode.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş din Timişoara a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziţia specialiştilor Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu probe prelevate de la pacienţii infectaţi cu COVID 19. Ulterior, în proiect au fost cooptate şi alte spitale, majoritatea din judeţul Sibiu.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

caini covid caini depistare covid depistare covid
Gloria Pascu
Gloria Pascu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, acoperind o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, lifestyle, știri externe sau sport, cu o experinta de peste 5 ani, în branșă.

Alte stiri de interes