Sanatate

Cei cu boli cardiovasculare, mai predispuși la deces, în caz de infectare cu Covid

Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care aveau şi boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, arată o analiză realizată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile privind factorii de risc pentru deces la cazurile de COVID-19. În cazul femeilor, imunitatea compromisă se află pe primul loc între factorii de risc, urmând bolile renale cronice şi cele cardiovasculare. La bărbaţi, bolile cardiovasculare sunt pe primul lor, urmate de cancer şi bolile hepatice cronice.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, luni seară, a doua analiză privind factorii de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19:

„Această analiză orientativă are ca sursă de date fişele de supraveghere pentru 21.766 cazuri confirmate (cu 46% mai multe faţă de prima analiză, respectiv 22% din numărul de cazuri introduse în platforma corona forms până la aceeaşi dată), completate de spitale şi DSP, cu sprijinul CRSP, finalizate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucuresti şi accesate de CNSCBT la data de 09/09/2020, ora 09.00”, arată sursa citată de news.ro.

Numărul de decese cu COVID-19 la care se referă această analiză a fost de 1.323 (cu 57% în plus faţă de prima analiză, respectiv 33% din numarul de decese introduse în platforma corona forms până la aceeaşi dată). Analiza factorilor de risc pentru deces a fost realizată şi de aceasta data prin regresie logistică multivariată, estimându-se puterea asocierii între posibilii factori de risc şi deces la cele 1.323 de cazuri decedate, comparativ cu grupul de pacienţi care au rămas în viaţă.

a. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la total (ambele sexe)

„Din cele 21.766 cazurile confirmate cu COVID-19, cele pentru care au fost menţionate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, comparativ cu cele la care aceste afecţiuni au lipsit”, explică CNSCBT.

Aceştia arată că, în comparaţie cu prima analiză, sexul masculin continuă să reprezinte factor de risc pentru deces, iar bolile cardiovasculare continuă să ocupe locul 1. Bolile renale cronice au rămas pe locul 2, în timp ce cancerul a urcat o poziţie şi ocupă locul 3. Totodată, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

b. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la sexul feminin

„Din cele 11.799 persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 incluse în analiză cele pentru care a fost menţionată imunitatea compromisă au avut o probabilitate de 5,41 ori mai mare de evoluţie către deces, comparativ cu cele la care aceasta a lipsit”, arată sursa citată.

Comparativ cu prima analiză, imunitatea compromisă a devenit factor de risc şi ocupă locul 1, iar bolile renale cronice se află cu 3 poziţii mai sus faţă de sexul masculin. Bolile cardiovasculare continuă să se afle în top 3 şi a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

c. Factori de risc pentru deces la cazurile confirmate cu COVID-19, la sexul masculin

Pentru cele 9.967 persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 şi incluse în analiză, comparativ cu prima analiză, s-a observat că bolile cardiovasculare au urcat o poziţie şi ocupă locul 1, iar bolile renale cronice au urcat o poziţie şi ocupă locul 5. Bolile hepatice cronice au urcat pe locul 3, faţă de 5. De asemenea, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

„Rezultatele acestei analize sunt consistente cu cele ale primei analize, realizate la începutul lunii iunie 2020. Marea majoritate a condiţiilor medicale pre-existente pentru care OMS recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediţi pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezinta evidenţe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19”, concluzionează specialiştii CNSCBT.

Comenteaza cu profilul facebook

Alte știri de interes

Alertă! Ministerul Sănătății anunță că 9 din 10 contacți ai unuia dintre pacienții infectați cu noua tulpină COVID sunt pozitivi. Pacientul lucrează la o școală din Capitală

Daniela Arnăutu

Doctorul Musta dezvăluie care este singura contraindicație a vaccinului anti-COVID

Daniela Arnăutu

Peste 740.000 de persoane s-au programat la vaccinare

Saghin Cristian

Există o diferenţă între numărul de doze disponibile şi numărul de persoane programate. Câte persoane vor putea face și a doua doză de vaccin?

Gloria Pascu

Rafila, despre COVID:„Eu cred că circa 20% dintre români au trecut deja prin infecție”

Daniela Arnăutu

Arafat e circumspect, cu privire la relaxarea măsurilor: Dacă începe să crească din nou incidenţa în Bucureşti, măsura poate fi inversată

Daniela Arnăutu

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »