Tehnologie

Cel mai rapid supercomputer din lume, construit de japonezi

Supercomputerul japonez Fugaku a fost realizat de Institutul de cercetare Riken, în parteneriat cu Fujitsu, și a fost recunoscut ca fiind cel mai rapid supercomputer din lume.

Fugaku a ieșit pe primul loc în cel mai recent clasament al siteului de specialitate Top500, detronând supercomputerul american Summit dezvoltat de IBM și instalat în laboratorul de fizică nucleară din Oak Ridge, Tennessee. Supercomputerul american ieșise pe prima poziție a clasamentului de referință care este publicat bianual.

Viteza Fugaku (un alt nume pentru Muntele Fuji din Japonia), este de aproximativ 2,8 ori mai mare decât cea a Summit, ajungând la 415.53 petaFLOPS. Un petaFLOP reprezintă un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii în virgulă mobilă pe secundă.

La ce va fi folosit Fugaku

Fugaku nu va începe să opereze la 100% din capacitate până în 2021 dar este folosit deja în cercetări legate de pandemia de COVID-19, în special pentru a modela modul în care aerosolii produși de respirație se pot răspândi într-un birou aglomerat sau într-un tren când ferestrele sunt deschise.

Pe termen lung cercetătorii de la Riken se așteaptă ca acesta să fie folosit în cercetarea obținerii de noi medicamente, noi forme de energie și soluții industriale, simularea dezastrelor naturale sau chiar cercetări asupra universului.

Alte știri de interes

Smart REGION – Construcția Unificată a Regiunilor de Dezvoltare. Cadrul Strategic și Funcțional de Dezvoltare al Regiunilor Inteligente

Furdu Constantin

Aparatele foto Olympus dispar – brandul a pierdut cursa în fața rivalelor Nikon și Canon

Mihnea Tudor

Critici ale modelului de viață Smart. Principalele nemulțumiri legate de invazia tehnologiei în viața cotidiană

Mihnea Tudor

Atenție la postările de pe Facebook: o nouă campanie de #phishing

Mihnea Tudor

The Crystal – cel mai înalt zgârie-nori orizontal, inaugurat în China – VIDEO

Mihnea Tudor

Solar Orbiter: Misiunea solară europeană face prima trecere în apropierea Soarelui

Mihnea Tudor

Misterele oceanelor sau bruiaj GPS într-un război comercial ascuns? Eveniment inexplicabil în Atlantic

Saghin Cristian

Smart City integrat. Tendințe generale în transformarea digitală a asistenței medicale. Kit-uri inteligente de examinare medicală

Furdu Constantin

Avantajul gemenilor digitali personali în gestionarea valului II de CORONAVIRUS

Furdu Constantin

Acest site folosește cookies. Nu colectăm date personale. Acceptă »