Cel puţin 100 de rachete ruseşti au vizat marţi oraşe de pe întreg teritoriul Ucrainei, potrivit forţelor aeriene ucrainene. Un mort la Kiev – VIDEO

Cel puţin şapte oraşe au fost lovite marţi de un val de atacuri ruseşti cu rachete de croazieră care au vizat în special infrastructura energetică, dar au lovit şi zone rezidenţiale din Kiev. Jumătate dintre locuitorii capitalei ucrainene au rămas fără energie electrică, la fel şi locuitorii din alte regiuni. Rusia a lansat marţi în Ucraina circa 100 de rachete, potrivit lui Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene. Este cel mai amplu atac rusesc în Ucraina din ultima lună.

UPDATE. Cel mai amplu atac rusesc asupra Ucrainei din ultima lună

Rusia a tras marţi circa 100 de rachete asupra unor oraşe din Ucraina, potrivit lui Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene. Cel puţin 12 de oraşe şi cartiere au fost vizate de atacuri, potrivit CNN. Valul de lovituri pare să fie cel mai mare din 10 octombrie, când Rusia şi-a intensificat campania de distrugere a infrastructurii de electricitate, apă şi gaz din Ucraina.

Herman Haluşcenko, ministrul ucrainean al Energiei, a confirmat că majoritatea ţintelor de marţi au fost instalaţii energetice.

„Acest atac ar putea avea un impact nu doar asupra sistemului energetic al Ucrainei, ci şi asupra sistemelor energetice ale unora dintre vecinii noştri!, a declarat el pe Facebook.

„Loviturile au loc în întregul sistem energetic ucrainean: atât la instalaţiile de generare, cât şi la sistemul de transport al energiei”, a precizat Haluşcenko „După înfrângeri pe plan militar şi internaţional, inamicul face o nouă încercare de răzbunare teroristă şi încearcă să provoace daune maxime sistemului nostru energetic în ajunul iernii”, a adăugat el.

Furnizorul de energie Ukrenergo a declarat că ruşii „încearcă să stingă din nou lumina în ţară. Atacul este încă în curs de desfăşurare, nu putem estima încă amploarea totală a pagubelor, există lovituri asupra infrastructurii noastre în toate regiunile ţării, dar cea mai dificilă situaţie este în regiunile nordice şi centrale”.

Ukrenergo a confirmat că în oraşul Kiev au fost introduse programe speciale de înrerupere a alimentării electrice de urgenţă.

Administraţia militară a oraşului Kiev a anunţat că o persoană a fost ucisă într-un atac cu rachetă care a lovit o clădire rezidenţială din cartierul rezidenţial Pecerski.

Operaţiunile de salvare şi de căutare continuă, a spus primarul Vitali Klitciko.

UPDATE. Jumătate din capitala ucraineană, în beznă

Jumătate din capitala ucraineană este în beznă.

Acest val de atacuri cu rachete de croazieră asupra unor zone din Ucraina este primul din această lună, după ce Moscova a procedat şi luna trecută la mai multe lovituri devastatoare care au vizat cu precădere reţeaua energetică.

Atacuri cu rachete s-au înregistrat marţi la Krivoi Rog, în sud, dar şi în capătul celălalt al ţării, la Rivne, în nord-vest, la Sumî, în nord, la Kremenciuk, în regiunea Poltava, din centru, la Harkov, în nord-est, şi la Kiev, unde două rachete au lovit blocuri de locuinţe.

Apărarea antiaeriană ucraineană a anihilat mai multe rachete la Kiev şi pare să fi funcţionat şi în oraşul Liov.

Deocamdată nu au fost raportate victime, dar daunele par să fie semnificative.

„Teroriştii ruşi au efectuat un alt atac planificat asupra instalaţiilor de infrastructură energetică. Situaţia este critică. Cele mai multe lovituri au fost înregistrate în centrul şi nordul ţării. Situaţia în capitală este extrem de dificilă, sunt introduse programe speciale de oprire de urgenţă”, a anunţat Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului biroului prezidenţial.

„Vă rugăm să continuaţi să consumaţi energie electrică cu moderaţie!” a cerut operatorul de energie electrică DTEK.
UPDATE. Probleme cu energia electrică în Harkov, Liov şi Sumî

Sunt probleme de alimentare cu energie electrică în Harkov, după ce „infrastructura critică” a fost lovită de rachetele ruseşti, potrivit primarului oraşului.

Ihor Terehov a postat pe Telegram că o instalaţie de infrastructură critică a fost lovită de o rachetă rusă. „Atacuri la o instalaţie de infrastructură critică. Nu există informaţii despre victime în acest moment. Din cauza deteriorării instalaţiei, există probleme cu alimentarea cu energie electrică. S-a oprit transportul electric terestru, metroul. Inginerii energeticieni şi serviciile de utilităţi publice fac totul pentru a normaliza viaţa din Harkov cât mai curând posibil”.

Şi în regiunea Liov există probleme de alimentare cu energie electrică în urma unui atac rus. Guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki, a anunţat că a fost lovită tot o instalaţie din infrastructura critică a regiunii şi există probleme cu alimentarea cu energie electrică şi întreruperi în activitatea operatorilor de telefonie mobilă. „Rămâneţi în adăposturi! Este pericol în continuare!”, i-a sfătuit el pe locuitorii din regiune.

La rândul său, Dmitro Jîvîţki, guvernatorul oraşului Sumî, a postat pe Telegram un mesaj în care anunţă că în regiune sunt întreruperi de urgenţă ale energiei electrice ca urmare a „atacurilor inamice în Sumî şi în regiune”.

UPDATE. Ambasada SUA avertizează cetăţenii americani

Ambasada SUA la Kiev a emis marţi o alertă de securitate prin care avertizează că există „o ameninţare sporită continuă de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în Kiev şi în regiunea Kiev”, relatează CNN.

Ambasada SUA „îi îndeamnă pe cetăţenii americani să respecte alarmele antiaeriene, să se adăpostească în mod corespunzător, să urmeze îndrumările autorităţilor locale şi să consulte informaţii suplimentare de siguranţă” despre cum să se adăpostească în cazul unui atac cu rachete”.

Departamentul de Stat îi sfătuieşte în continuare pe cetăţenii americani să nu călătorească în Ucraina şi, dacă se află acolo, să plece cât mai curând posibil.

Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a descris seria de atacuri lansate marţi de Rusia asupra Ucrainei drept „o altă rundă de atacuri crude”.

Ea a transmis pe Twitter că se gândeşte la „colegii, vecinii şi prietenii de aici, din Kiev, şi din întreaga Ucraină. Vom continua să fim alături de ucrainenii care au rămas puternici în faţa atacului inutil al Rusiei – care se desfăşoară de luni de zile – şi alături de cei care luptă pentru a apăra Ucraina”.
UPDATE. Atacuri în mai multe regiuni din Ucraina

„Încă o lovitură în districtul Pecersk. O clădire cu mai multe etaje”, spune primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o nouă postare pe Telegram.

Cartierul vizat este o zonă rezidenţială situată la nord de administraţia prezidenţială.

Rusia a lansat marţi un nou atac pe scară largă în Ucraina. Potrivit radioului public din Ucraina, loviturile au vizat Kievul, regiunea Kiev, Poltava, Mikolaiv, Dnipro şi Cernihiv.

Oraşul Krivoi Rog, regiunile Poltava şi Cerkasi au fost lovite, potrivit administraţiilor locale respective.

Sistemele de apărare antiaeriană s-au activat pentru a doborî rachetele care se apropie de Kiev, Cernihiv, Vinniţia, precum şi în Poltava, potrivit funcţionarilor regionali.

Oleh Siniehubov, guvernatorul regiunii ucrainene Harkov, a postat, de asemenea, o avertizare pe Telegram: „Ocupanţii lovesc Harkov! Rămâneţi în adăposturi”

Şi Andrii Sadovi, primarul din Liov, a postat pe Telegram: „În Liov se aud explozii. Toată lumea să rămână în adăposturi!”.

UPDATE. Blocuri de locuinţe lovite în Kiev

Mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite marţi după-amiază de rachete ruseşti în cartierul Pecersk din Kiev, potrivit primarului capitalei ucrainene, Vitali Klitciko. În capitala ucraineană s-au auzit explozii puternice, la câteva zeci de minute după ce au început să sune alarmele antiaeriene. Sirenele de avertizare răsunau, de altfel, pe întreg teritoriul Ucrainei în ceea ce pare a fi un atac concertat al Rusiei, care vizează din nou infrastructura energetică a ţării.

„Atac asupra capitalei. Potrivit informaţiilor preliminare, două clădiri rezidenţiale au fost lovite în cartierul Pecersk. Mai multe rachete au fost doborâte de apărarea aeriană deasupra Kievului. Medicii şi salvatorii sunt la locul loviturilor”, a scris pe reţelele sociale primarul Vitali Klitciko.

Locuitorii capitalei ucrainene au început să relateze pe reţelele sociale că în oraş se aude sunetul sirenelor de la maşinile de intervenţie.

Cel puţin două explozii au fost auzite şi fumul a putut fi văzut ridicându-se deasupra Kievului, potrivit unui corespondent Reuters aflat în capitala ucraineană.

Administraţia militară a oraşului a anunţat că patru rachete au fost doborâte, potrivit consilierului ministrului ucrainean de Interne, Anton Gheraşcenko.

ŞTIREA INIŢIALĂ – O explozie puternică s-a auzit marţi după-amiază în Kiev, la aproximativ 45 de minute după ce au sunat sirenele de avertizare pentru raid aerian, relatează CNN, care are o echipă în capitala ucraineană.

Cauza exploziei este neclară – nu se ştie este vorba despre o interceptare, despre un impact sau altceva.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat marţi că Rusia a răspuns la discursul preşedintelui Volodimir Zelenski de la summitul G20 cu noi atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Zelenski s-a adresat summitului G20 prin conferinţă video şi a prezentat un plan de pace în 10 puncte pentru a pune capăt invaziei Rusiei în Ucraina, plan care a fost respins de Moscova.

Viaceslav Ceaus, şeful administraţiei militare regionale Cernihiv, din nordul Ucrainei, a declarat că forţele de apărare aeriană sunt active în regiune.

Ceaus a avertizat pe canalul său Telegram: „În niciun caz nu trebuie să postaţi fotografii şi videoclipuri cu lovituri, cu activitatea forţelor de apărare aeriană, cu desfăşurarea şi mişcarea trupelor!!!. Atacul cu rachete continuă. Rămâneţi în adăposturi sau într-un loc sigur”, a adăugat el.

Cel puţin două explozii au fost auzite şi fumul a putut fi văzut ridicându-se deasupra Kievului, potrivit unui corespondent Reuters aflat în capitala ucraineană.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atac kievatac rusia kievrachete rusesti
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes