Cel puţin patru morţi şi 120 de răniţi în Turcia, în cutremurul de la Marea Egee, anunţă Guvernul turc

Cel puţin patru morţi şi 120 de răniţi în Turcia, în cutremurul de la Marea Egee, anunţă Guvernul turc
Cel puţin patru morţi şi 120 de răniţi în Turcia, în cutremurul de la Marea Egee, anunţă Guvernul turc

Cel puţin patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite într-un puternic cutremur, care a cauzat surparea mai multor imobile în vestul Turciei vineri, potrivit unui prim bilanţ publicat de ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca, relatează AFP.

”Din păcate patru concetăţeni de-ai noştri şi-au pierdut viaţa în seism (…). În total, 120 de de concetăţeni au fost răniţi”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul Fahrettin Koca.

Puternicul seism, care a avut loc la o adâncime de aproximativ zece kilometri, a fost evaluat ca având o magnitudine de 7 grade pe scala Richter de către Institutul american de geofizică USGS şi la 6,6 de către autorităţile turce.

Primarul oraşului Izmir Tunç Soyer a declarat pentru postul de ştiri CNN-Türk că a primit informaţii despre aproape 20 de imobile surpate.

”În acest stadiu, am primit informaţii potrivit cărora şase imobile s-au surpat la Bornova şi Bayrakli”, în provincia Izmir, a anunţat, însă, pe Twitter, ministrul turc de Interne Süleyman Soylu.

”Unii dintre concetăţenii noştri sunt prinşi între dărâmături”, a anunţat ministrul turc al Mediului Murat Kurum.

La Bornova, salvatori, ajutaţi de locuitori şi poliţişti, încercau să-şi croiască drum între dărâmăturile unui imobil locuit cu şapte etaje, cu ajutorul unor ferăstraie cu lanţ, potrivit unor iamgini difuzate de postul public turc TRT.

Un lanţ uman încerca să cureţe nişte ruine, dându-şi din mână în mână bucăţi de grindă şi căzărmizi, potrivit acestor imagini.

Salvatori cereau să se facă linişte, pentru a putea localiza supravieţuitori.

”MINITSUNAMI”

Un indiciu al puterii acestuia, cutremurul a provocat un minitsunami la Samos, unde s-au constatat pagube materiale, potrivit televiziunii elene publice ERT.

Cutremurul a provocat, de asemenea, o creştere a nivelului apei mării, care au invadat străzile Seferihisar, un oraş turc situat în apropiere de epicentru, porivit presei locale,

Televiziuni turceşti difuzau imagini cu nori de praf ridicându-se la cer în timp ce locuitori se năpusteau în stradă, cuprinşi de panică.

Într-o înregistrare realizată de către un locuitor cu telefonul mobil apare un imobil pe cale să se surpe ca un castel de cărţi de joc, în timp ce trecători strigă ”Dumnezeul meu!”.

”Toate instituţiile noastre au început să se ducă la faţa locului pentru a începe eforturile necesare”, a anunţat pe Twitter preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=Io1ouY0xJfQ

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume.

În 1999, un seism de magnitudinea 7,4 a devastat nordul ţării şi a ucis peste 17.000 de oameni – inclusiv 1.000 la Istanbul.

În ianuarie, un cutremur de magnitudinea 6,7 a ucis 40 de oameni în provincia Elazig (est).

În 2011, un seism de magnitudinea 7,1 pe scala Richter în provincia Van (est) s-a soldat cu 600 de morţi.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

cutremur samos cutremur turcia morti cutremur
Cristian Saghin
Cristian Saghin este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experienta de peste 30 de ani în presa. De profesie inginer, a prins gustul presei imediat după Revoluție, trecând de la reporter... până la redactor șef... Este editorul general al site-ului stiripescurt.ro

Alte stiri de interes