Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale

Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale
Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale

Coloana vertebrală are un rol esențial în buna funcționare a organismului, realizând legătura între mai multe părți ale sistemului musculoscheletal. Coloana vertebrală ajută, de asemenea, la păstrarea poziției corpului și la efectuarea diverselor acțiuni de zi cu zi cum ar fi mersul, ridicarea sau aplecarea.

Odată cu trecerea timpului sau din cauza activităților zilnice solicitante coloana vertebrală se deteriorează și apar anumite afecțiuni, cum ar fi scolioza sau hernia de disc, care pot pune în pericol și viața pacientului. Principalul simptom al unei astfel de afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale este durerea de spate. Cauzele bolilor sunt diverse și pot varia în funcție de traumatismele suferite de pacienți.

Principalele afecțiuni ale coloanei vertebrale

Hernia de disc

Hernia de disc apare când un disc intervertebral se deteriorează și nucleul pulpos al acestuia iese în afară. Din acest motiv se manifestă o presiune suplimentară asupra nervilor sau măduvei spinării, ceea ce determină durere, amorțeală și slăbiciune la nivelul mâinilor sau al picioarelor. 

Cele mai frecvente hernii sunt localizate în partea inferioară a coloanei vertebrale, adică în zona lombară. Există și cazuri în care hernia apare în partea cervicală. Simptomele frecvente sunt durerea de picior sau de mână, amorțeala, furnicăturile și slăbiciunea. 

Printre cauzele apariției herniei de disc se numără înaintarea în vârstă, când discurile intervertebrale și-au pierdut o parte consistentă din conținut de lichid. Acest lucru duce la scăderea flexibilității, iar riscul deteriorării discului crește chiar și la un efort de scurtă durată. 

O altă cauză poate fi greutatea în exces, kilogramele în plus punând o presiune suplimentară pe coloana vertebrală. De asemenea, factorii genetici și unele meserii care necesită efort fizic pot duce la apariția herniei de disc.

Scolioza

O altă afecțiune a coloanei vertebrale este scolioza, determinând o deformare permanentă a coloanei vertebrale. Deformarea apare din cauza unei rotații a vertebrelor. Boala poate apărea încă din anii copilăriei, însă la unii pacienți se manifestă și la maturitate. 

Cele mai frecvente părți ale corpului afectate de scolioză sunt zona toracică și cea lombară. Principalul simptom al scoliozei este durerea de spate, apărută în timpul unor activități fizice. De asemenea, se observă și o schimbare a poziției pacientului în timp ce stă așezat. 

Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală se manifestă din cauza deteriorării oaselor și apare la pacienții cu vârsta de peste 40 de ani. Odată ce oasele și ligamentele din coloana vertebrală se uzează, aceasta urmează să își piardă din rezistență. Principala cauză a apariției spondilozei cervicale este îmbătrânirea, dar boala mai poate apărea din cauze genetice, a fumatului, obezității sau sedentarismului.

Principalul simptom al spondilozei cervicale este durerea, dar sunt întâlnite și durerile de cap, starea de amețeală, problemele în menținerea echilibrului, înțepenirea gâtului, rigiditate, furnicături la nivelul brațelor sau al umerilor. 

Stenoza spinală

Stenoza spinală apare atunci când spațiile dintre vertebre devin tot mai mici, ceea ce duce la îngustarea canalului spinal. Stenoza produce o presiune la nivelul nervilor coloanei vertebrale și va afecta inclusiv măduva spinării.

Printre simptomele frecvente se numără durerea severă la nivelul unui picior, amorțeala, slăbiciune la unul sau ambele picioare, apariția crampelor, dificultăți de mers sau chiar disfuncții sexuale. 

Stenoza spinală poate fi cauzată de osteoartrită, dar și alte tipuri de artrită precum artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă sau Boala Paget.

Oricare dintre aceste afecțiuni au un grad de risc ridicat, astfel că diagnosticarea timpurie poate ajuta la prescrierea unui tratament care să ajute la procesul de vindecare.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

afectiuni coloana vertebralahernia de discscoliozastenoza spinala
Felix Bradu
Felix Bradu este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 20 de ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes