Cele mai utile accesorii pentru echiparea atelierului de unelte

Cele mai utile accesorii pentru echiparea atelierului de unelte
Cele mai utile accesorii pentru echiparea atelierului de unelte

Orice meșter adevărat are propriul său atelier cu unelte, unde își păstrează cele mai dragi și utile ustensile. Dacă și tu te consideri demn de acest titlu, atunci trebuie să îți pui la punct spațiul de lucru, să îți organizezi cât mai bine lucrurile, să faci un inventar și să completezi ce îți lipsește. Haide să descoperim de ce anume ai nevoie!

Cârlige și cuiere

Dacă îți dorești să ai cele mai folosite unelte cât mai la îndemână, poți apela la cârlige rafturi metalice, care pot fi utilizate pentru agățarea și expunerea diverselor scule și aparate. Acestea pot fi montate pe dulapuri, rafturi sau bancuri de lucru, pentru acces rapid și facil. 

Panou expozitor

Dacă îți place ordinea și disciplina, iar lucrurile tale trebuie să aibă mereu un loc al lor, atunci ai nevoie de un panou expozitor. Acesta poate fi fabricat din metal, tip tablă, cu perforații, care se montează direct pe peretele atelierului tău sau chiar pe partea laterală a unui dulap. Îl poți utiliza pentru expunerea uneltelor și păstrarea în ordine a acestora. 

Suport pentru șurubelnițe

Un adevărat meșter nu are doar o șurubelniță, ci o colecție întreagă. Pentru a nu le rătăci și a le avea întotdeauna la îndemână, ai nevoie de un suport pentru șurubelnițe. Acestea se pot găsi în diverse forme, cu mâner, cu magnet, cu fixare pe panou perforat și pot fi fabricate din metal sau material plastic. 

Banc de lucru

Indispensabil într-un atelier, bancul de lucru reprezintă locul în care poți realiza magia. Îl poți utiliza ca masă sau ca suprafață pentru tăiere lemnului, sudarea metalului și meșterirea proiectelor tale. Un astfel de banc poate fi cumpărat gata echipat, cu sertare, compartimente și panouri de iluminat cu leduri. 

O trusă cu scule

Dacă ai nevoie să strângi un șurub sau să bați un cui, sunt necesare rapid câteva unelte de bază. De aceea este indispensabilă prezența unei truse de scule în atelierul tău. Astfel de truse vin echipate cu cele mai utile unelte, precum ciocan, șurubelniță, clește, ruletă, cutter, ferăstrău, patent, lanternă și diverse tipuri de chei.

Echipament de protecție

Deși de multe ori protecția nu este prima pe lista ta de priorități, unele activități te pot pune în pericol sau te pot accidenta. Așadar, asigură-te că ai la îndemână diverse articole de echipament de protecție, precum bocanci de protecție, mănuși din nitril, costum și cască de protecție. 

Polizor de banc

Dacă tot ai la dispoziție un banc de lucru, trebuie să îți achiziționezi și un polizor de banc. Acesta poate fi utilizat pentru lustruirea, polizarea și ascuțirea diverselor materiale sau unelte, precum foarfece, dălți sau cuțite. Este util și în activități care presupun șlefuire, netezire sau îndepărtarea urmelor de rugină de pe suprafețe metalice. 

Trusă de prim ajutor

Dacă tot am vorbit despre protecție, nu vrem să uităm nici de trusa de prim ajutor, pe care să o ai la îndemână mereu, în caz de urgență. Verifică ca aceasta să conțină foarfece, pansament, plasturi, vata sterilă, mănuși și alcool sanitar pentru dezinfectarea rănilor. Poți găsi o astfel de trusă în comerț și o poți atașa pe peretele atelierului.  

Invertor de sudură

Un aparat de sudură poate fi utilizat pentru îmbinarea mai multor părți metalice, prin topire sau presiune. Poți suda diverse materiale feroase, precum inox, aluminiu, oțel, cupru, alamă, zinc sau fontă. Pentru ca rezultatul final să fie unul satisfăcător de fiecare dată, îți recomandăm să alegi un aparat cu tehnologie inverter, care se bazează pe o un concept nou și performant.

Cutii pentru organizare

Ce poate fi mai neplăcut decât să rătăcești cele mai mici șuruburi de care ai nevoie? Pentru a înlătura definitiv această problemă, poți apela la cutii pentru organizare. Acestea pot fi disponibile în seturi și chiar sub forma de rafturi sau sertare, pentru acces facil și depozitare ușoară. 

Raft pentru depozitare

Deoarece un atelier are de obicei dimensiuni reduse, ai nevoie să îți creezi spațiu de depozitare suficient. Poți face asta prin montarea unui raft metalic, care să te ajute să organizezi și să prioritizezi sculele, în funcție de necesitate și utilitate.

Dacă bugetul nu îți permite o nouă achiziție, poți recicla ceva similar, precum un raft de pâine. Așază pe el cutiile cu unelte, sculele electrice sau echipamentul de protecție.

Nu uita să faci inventarul și să vezi ce unelte sau accesorii îți lipsesc, pentru a avea parte de un atelier complet echipat. Asigură-te că ai la îndemână și echipamentul de protecție, pentru a te feri de incidente în timpul lucrului!

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

atelierrafturi atelierrafturi metaliceunelte mester
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes