Certificatul verde poate deveni obligatoriu pentru angajații de la stat. Vot favorabil în comisiile din Parlament

Primul pas pentru impunerea Certificatului verde anti-COVID-19 ca fiind obligatoriu în România, pentru angajații de la stat, a fost făcut în Comisiile Senatului, care au aprobat, marți seara, introducerea pașaportului verde.

Printre instituțiile incluse în proiectul de lege se numără sănătatea, educația și Parlamentul. Astfel, cadrele didactice și medicii ar putea fi dați afară din sistem dacă nu vor prezenta certificatul verde. De asemenea, accesul parlamentarilor în instituție fără documentul controversat ar urma să fie îngrădit, dacă nu vor avea emis certificat verde.

Potrivit proiectului aprobat în comisiile din Senat, angajații fără pașaport verde vor fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior, vor fi concediați. De asemenea, vizitatorii instituțiilor publice vor trebui să aibă în posesie pașaport verde, pentru liberul acces.

Pentru adoptarea proiectului au votat PNL, UDMR și USR. AUR refuză impunerea certificatului verde. Nici PSD nu susţine proiectul de lege. Senatorul social-democrat Florian Bodog a declarat că PSD susţine testarea gratuită pentru toţi cetăţenii și că partidul nu e de acord cu modul în care a fost reglementat certificatul verde la locul de muncă.

Inițiativa legislativă va fi votată miercuri în plenul Senatului. Proiectul a fost inițiat de PNL și UDMR.

Ce înseamnă certificatul verde COVID

Potrivit documentului inițiat de PNL și UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii:

– trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2;
trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus;
– rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

aprobare certificat covid certificat angajati la stat certificat obligatoriu pasaport verde
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes