Chick Corea a murit. Lumea jazz-ului, în doliu

Chick Corea a murit
Chick Corea a murit

Chick Corea, unul dintre cei mai importanți pianiști de jazz din lume, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani, din cauza unei forme rare de cancer.

Chick Corea a fost un simbol al muzicii jazz şi a avut o carieră recunoscută la nivel internaţional timp de jumătate de secol, câștigând 23 de premii Grammy.

Soț, tată și bunic iubit

Familia a postat un mesaj de adio, pe pagina de Facebook a artistului:

”A fost un soț, tată și bunic iubit, și un mentor și prieten pentru atât de mulți. Cu munca sa și deceniile petrecute în turneele din lume, a atins și inspirat viețile a milioane de oameni. Deși el va fi primul care a spus că muzica sa a spus mai mult decât ar putea vorbi vreodată, el a avut totuși acest mesaj pentru toți cei pe care i-a cunoscut și i-a iubit și pentru toți cei care l-au iubit::

”Vreau să mulțumesc tuturor celor de-a lungul călătoriei mele care au contribuit la menținerea focului muzicii aprins puternic. Sper că cei care au o intenție bună să joace, să scrie, să interpreteze sau altfel, să o facă. Dacă nu pentru tine, pentru restul dintre noi. Nu numai că lumea are nevoie de mai mulți artiști, ci este, de asemenea, foarte distractiv.

Și pentru prietenii mei muzicieni uimitori care mi-au fost ca o familie de când vă cunosc: A fost o binecuvântare și o onoare să învăț de la voi toți. Misiunea mea a fost întotdeauna să aduc bucuria de a crea oriunde am putut și să fac asta cu toți artiștii pe care îi admir atât de mult – aceasta a fost bogăția vieții mele”, este measjul familiei lui Chick Corea.

Pianul și apoi cartea

Chick Corea, un arhitect al fuziunii dintre jazz și rock din anii 1970, a avut o carieră de mai bine de jumătate de secol. A fost unul dintre cei mai importanți pianiști din jazz. Născut la 12 iunie 1941 în Chlesea, Massachusetts, Chick Corea, este fiul unui trompetist de jazz. El a învăţat pianul înainte de a şti să citească, apoi, în jurul vârstei de 11 ani, s-a apucat de baterie.

Cea mai cunoscută formație a muzicianului a fost Return to Forever. Un grup care a admis în fuziune influențele braziliene, spaniole și altele. Dar de-a lungul carierei sale muzicianul nu și-a abandonat niciodată prima dragoste, pianul acustic, tonul său distinctiv putând fi ușor recunoscut, scrie Antena3.

Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără „Spain”, „500 Miles High” și „Tones for Joan’s Bones”. A înregistrat cu mari nume ale jazzului, printre care Dizzy Gillespie, Stan Getz, Mongo Santamaria și Sarah Vaughan.

Cum s-a născut jazz fusion

În toamna anului 1968, pentru un concert la Baltimore (Maryland), înlocuieşte, pe nepregătite, un alt pianist de renume, Herbie Hancock, în grupul format de Miles Davis.

„Cântă doar ce auzi”, îi spuse muzicianul cu vocea lui răguşită. „Asta chiar m-a eliberat. Pentru că eram obişnuit să cânt muzică improvizată”, a explicat el.

Împreună, ei se îndreaptă către o formă de jazz complet eliberată, fără repetiţii în prealabil. Fiecare muzician dă propria interpretare temei, unde spontaneitatea este esenţială.

Este naşterea jazz fusion, care amestecă influenţe multiple, inclusiv rock, funk şi rhythm and blues.

Comenteaza cu profilul facebook

Distribuie articolul:

Chick Corea chick corea a murit pianistul chick corea
Mihnea Tudor
Mihnea Tudor este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul stiripescurt.ro, cu o experiență de peste 7 ani în presa, pe domenii diverse, de la politica, externe, eveniment, sport etc.

Alte stiri de interes